Predsednik Pahor na komemorativnem literarnem branju za nedolžne žrtve nedavnih terorističnih napadov v Parizu

Ljubljana, 20. 11. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na povabilo prof. dr. Borisa A. Novaka, podpredsednika Mednarodnega PEN-a udeležil komemoracije za žrtve nedavnih terorističnih napadov v Parizu, ki so jo člani Društva slovenskih pisateljev pripravili v prostorih društva v Ljubljani.

Predsednik republike Borut Pahor se je v nagovoru zahvalil za pobudo pesnikov in pisateljev, ki so pripravili dogodek, na katerem so z branjem svojih in del francoskih avtorjev skušali "potolažiti našo dušo in jo opogumiti". Spomnil je na solidarnost, ki smo jo Slovenci na različne načine izrazili francoskemu narodu po petkovi tragediji, ki je osupnila ves civilizirani svet in ob tem opozoril na pomembno vprašanje, ki se nam ob takih brutalnih dejanjih poraja: kako se je mogoče postaviti po robu takim tragedijam, da se ne bomo navadili z njimi živeti. Ker z njimi ni mogoče živeti, je dejal.  "Gre za našo moralno in politično odgovornost, da države po vsem svetu, ne glede na versko, svetovno in drugo prepričanje strnejo moči za dogovor o ukrepih, ki bodo nevarnost teh tragedij omejile in preprečile. Stopiti moramo skupaj," je dejal predsednik Pahor.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo prof. dr. Borisa A. Novaka, podpredsednika Mednarodnega PEN-a udeležil komemoracije za žrtve nedavnih terorističnih napadov v Parizu, na sedežu Društva slovenskih pisateljev.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Prisotnim je besedo namenil tudi veleposlanik Francoske republike v Sloveniji, gospod Pierre-François Mourier, ki je spomnil na lepote očarljivega kozmopolitskega mesta, ki v teh tragičnih dneh ponovno doživlja odpor, résistance. Prepričan je, da temne sile, ki želijo prekiniti pretok ideje povezane prihodnosti in sodelovanja, ne bodo zmagale. Veleposlanik Mourier se je tudi ob današnji priložnosti zahvalil slovenskim oblastem za vso pomoč, solidarnost in tesno sodelovanje, ki so jo izrazili Francoski republiki v teh dneh.

Na dogodku, ki se je začel z minuto molka, so bili navzoči številni slovenski pesniki in pisatelji, ki so se z branjem in mislimi poklonili žrtvam terorističnega nasilja. Ob veleposlaniku Francoske republike v Sloveniji je dogodku prisostvoval tudi direktor Francoskega inštituta v Ljubljani, gospod Jean-Luca Goester.

Naj spomnimo na misel slovenskega pesnika in pisatelja Dušana Šarotarja, ki so jo gostitelji dogodka zapisali na vabilo: »Ko si zaljubljen, so vse pesmi ljubezenske, ko si v vojni, so vse pesmi o smrti.”