SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Marko Prezelj

Zlati red za zasluge, vročitev 20. junija 2016

Zlati red za zasluge
za legendarne dosežke v alpinizmu in prispevek k prepoznavnosti Slovenije v svetu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Marku Prezlju vročil odlikovanje Zlati red za zasluge 20. junija 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje Marku Prezlju
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Marko Prezelj je edini alpinist na svetu, ki je kar štirikrat prejel najuglednejše svetovno alpinistično priznanje, zlati cepin. Uvrščajo ga med velikane sodobnega svetovnega klasičnega alpinizma. V karieri, ki traja že več kot dvajset let, je opravil več kot 2500 vzponov po veličastnih smereh do vrhov Himalaje, Evrope, Aljaske, Kanade in Južne Amerike ter preplezal številne prvenstvene smeri. O njegovih dosežkih z globokim spoštovanjem pripovedujejo najboljši alpinisti sveta.
V hribe je začel hoditi že kot otrok in takoj postal član Planinskega društva Kamnik. Za plezanje se je odločil leta 1982, ko se je včlanil v alpinistični odsek kamniškega društva. Nekaj manj kot desetletje pozneje ga je Slovenski olimpijski komite že uvrstil med vrhunske športnike mednarodnega razreda.
Marka Prezlja zanima vse, kar je povezano z gorami. Je izvrsten poznavalec številnih zvrsti in oblik gorništva, vrhunski alpinist, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, gorski vodnik in izjemen fotograf. Na vseh področjih se ob že doseženih uspehih še naprej vztrajno izpopolnjuje in mojstri.
Kot velik nasprotnik komercializacije alpinizma smisel naporov pri premagovanju previsov vidi v skorajda posvečenem stiku alpinista s samim seboj in naravo. Tako se je dejavno vključil tudi v opredeljevanje načel in vrednostnih meril, ki naj veljajo za človekovo vedênje v gorah. Leta 2002, ob mednarodnem letu gora, je sodeloval pri pisanju Tirolske deklaracije, ki opredeljuje smernice odličnosti v odnosu do gorskega sveta.
Marko Prezelj prevzema tudi druge odgovorne naloge. Eno mandatno obdobje je predsedoval poklicnemu Združenju gorskih vodnikov Slovenije. Svoje alpinistične izkušnje in spoznanja ves čas z veseljem deli z mlajšimi rodovi slovenskih alpinistov, še posebej kot mentor slovenske mladinske alpinistične reprezentance, ki je bila oblikovana leta 2012.
Široko se je uveljavil s svojo fotografsko, publicistično in predavateljsko dejavnostjo, tudi na teh področjih je njegov opus izjemen.
Marko Prezelj vztrajno osvaja vrhove sveta in stopa na vrhove duha. S svojimi uspehi je pomembno prispeval k uveljavljanju samostojne Slovenije med zvezde alpinističnega sveta.