SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Novem mestu pozval k sodelovanju in povezovanju

Novo mesto, 6. 4. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil zaključne prireditve ob praznovanju 650. obletnice Novega mesta, kjer je zbrane tudi nagovoril.

Predsednik republike se je gospodu Macedoniju, županu Novega mesta, zahvalil za povabilo ter spomnil, da je današnji obisk dolenjske prestolnice že njegov osmi v času predsedniškega mandata. "Kot obiskovalec in kot gost opažam, da je mesto lepo, napredno in hitro razvijajoče se. Je mesto, kjer je življenje kakovostno, hkrati pa ob ohranjanju izročila preteklosti kaže vitalno podobo prihodnosti. Praznovanje ste posvetili prihodnosti, a nihče izmed nas ne ve, kaj nam ta prinaša. Kot narod in kot država smo vpeti v svetovne procese, ki so nepredvidljivi. Zato težko rečemo, da je prihodnost docela v naših rokah," je dejal predsednik Pahor. Prepričan pa je, da je v naših rokah odločitev o tem, ali bomo kot posamezniki in skupnost sodelovali in delovali povezovalno, ali pa nas bodo sirene skušnjav prepričale v nasprotno - da bomo delovali razdiralno: "Bodimo pogumne osebnosti in se potrudimo v sebi poiskati, kar je najplemenitejše," je dejal predsednik republike, saj bomo le povezani lahko premostili preizkušnje, ki so pred nami: "Izkoriščam to priložnost, to jubilejno praznovanje, da vse nas, ki smo odgovorni za prihodnost naših otrok pozovem, da smo v svojih ravnanjih povezovalni in solidarni."

Ob zaključku nagovora je predsednik republike Gregorju Macedoniju, županu Novega mesta, v dar izročil slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države.

Predsednik republike na zaključni slovesnosti ob praznovanju 650. let Novega mesta
Foto: Nebojša Tejić / STA

Gospod Macedoni se je predsedniku republike zahvalil za izjemno gesto ter se v govoru sprehodil skozi bogato zgodovino mesta. Poudaril je, da jih je častitljiva obletnica kot meščane in občane povezala, a se kljub vsemu zavedajo, da so živimo v prelomnih časih: »Zdi se, da se majejo temelji naše civilizacije, da se rahljajo vrednote, ki smo jih še donedavna imeli za samoumevne,« je dejal župan Macedoni in zaključil, da se rešitev skriva v nas samih, v vsakem posamezniku, v zavestni odločitvi za dialog in sodelovanje.

Kulturno prireditev »Prihodnost je v naših rokah« so pripravili gledališče IGLU v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Krka. S pomočjo gostov so pogledali v novomeško prihodnost ter z »improligo« štirih režiserjev nocojšnje predstave poskušali predstaviti običaje, navade in nrav Novomeščanov v prihodnosti.