SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti ob spominu na spopad v Trzinu

Trzin, 27. 6. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 25. obletnici spopada v Trzinu. Predsednik republike je položil venec pred spominsko tablo in imel slavnostni nagovor na slovesnosti.

Predsednik republike na slovesnosti ob spominu na spopad v Trzinu
Foto: Nebojša Tejić / STA

V slavnostnem nagovoru je predsednik Pahor spomnil, da je v luči 25. obletnice odločitve Slovenk in Slovencev na referendumu za samostojno in neodvisno državo ter 25. obletnice njene razglasitve obiskal številne slovesnosti. Vedno je poudaril, da je težko napovedati, kaj se utegne zgoditi v prihodnosti, a da iz naših lastnih zgodovinskih izkušenj vemo, da je v takih prelomnih časih zelo pomembno, da smo enotni: "Enotnost je dobrina sama po sebi. A to ne pomeni, da moramo -  zlasti v demokratičnih in odprtih družbah, kjer imamo ljudje različna stališča - stremeti za enotnostjo vsak dan in v vseh rečeh. Tisto, k čemur moramo stremeti, je sodelovanje, občutek za skupnost in občutek za tisto, kar nas povezuje," je dejal predsednik Pahor in dodal, da bo za naše nadaljnje odločitve pomembno, ali jih bomo dočakali v ozračju sodelovanja ali razklanosti. Slovenci imamo obe zgodovinski izkušnji in vemo, kakšne tragične posledice ima razkol in kakšne čudovite posledice  ima enotnost. Poudaril je, da moramo imeti jasno definiran nacionalni interes, okrog katerega bo v času odločitve zbrana velika večina ljudi, saj se utegne prej, kot bi želeli, zgoditi, da bomo Slovenci znova odločali o svoji prihodnosti. Ob tem je spomnil na odločitev referenduma o odhodu Velike Britanije iz Evropske unije. Dejal je, da je potrebno njihovo suvereno odločitev spoštovati, a posvaril, da moramo v luči prihajajočih izzivov razumeti, da je ta odločitev, sprejeta z majhno prevlado, pustila za seboj globoko razklano britansko družbo: "A na te preizkušnje ne gledam s strahom, temveč z upanjem in samozavestjo, da smo kot narod in država povsem sposobni odgovoriti na izzive časa, ki bo prišel." "V Trzinu je razglasitvi naše samostojnosti naslednjega dne sledilo surovo vojaško dejanje, ki je dalo vedeti, da je Slovenija potisnjena v položaj, ko mora z vojaško silo braniti razglašeno neodvisnost države. Vse bi bilo veliko težje, če na referendumu ne bi izkazali takšno večino. Naša enotnost je bila naša glavna deviza vseh nadaljnjih ravnanj," je poudaril predsednik republike in spomnil na politiko DEMOS-a, ki je takrat dosegla dogovor o vseh pomembnih vprašanjih, bistvenih za razglasitev države. "Slovenci znamo biti pametni, enotni, razsodni, ambiciozni in znamo doseči svoje cilje. Vendar moramo paziti drug na drugega in med seboj sodelovati. Potem ne bo nobenega vprašanja, ki ga ne bi mogli obrniti sebi v prid," je govor zaključil predsednik republike. 

Predsednik republike na slovesnosti ob spominu na spopad v Trzinu
Foto: Nebojša Tejić / STA

V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je predsednik republike Petru Ložarju, županu Občine Trzin, podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike: "Zastava je simbol, ki nas povezuje. Županu jo izročam, naj v svojih prizadevanjih krepi vse tisto, kar nas povezuje, in gradi mostove tam, kjer smo si morda različni."

Današnja slovesnost je ena izmed prireditev ob obeleževanju dogodkov 25. obletnice desetdnevne vojne, nad katerimi je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik Republike Slovenije.