SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Javna predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic Republike Slovenije Petra Svetine

Ljubljana, 18. 1. 2019 | sporočila za javnost

Danes je v Predsedniški palači potekala javna predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic Republike Slovenije Petra Svetine. Predstavitev je vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač. To je bila osemindvajseta (28.) javna predstavitev kandidatov predsednika republike za visoke državne funkcije in je postala običaj.

Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidat izpolnjuje strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora je predsednik republike ugotovil, da uživa Peter Svetina tudi potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Za izvolitev varuha človekovih pravic je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej 60 ali več.

Za javne predstavitve kandidatov se je predsednik republike Borut Pahor odločil, ker prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter utrjujejo zaupanje javnosti. Hkrati pa javna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidatom spozna, še preden o njem dokončno odloči državni zbor ali ga na položaj neposredno imenuje predsednik republike.

Predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic Petra Svetine
Foto: Tamino Petelinšek/STA