Predsednik republike Borut Pahor priredil kosilo za sodnice in sodnike Ustavnega sodišča

Ljubljana, 6. 11. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Vili Podrožnik priredil kosilo za sodnice in sodnike Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Ob tej priložnosti se je predsednik Pahor zahvalil prof. dr. Ernestu Petriču, ki končuje svoj mandat predsednika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, mag. Miroslavu Mozetiču, ki bo prevzel vodenje sodišča v prihodnje, pa je zaželel uspešno delo.

"V imenu države, v imenu vseh naših ljudi, se vam zahvaljujem za vse, kar ste v teh letih storili za to, da je avtoriteta Ustavnega sodišča, pa naj se s posamičnimi odločbami strinjamo ali ne, danes večja, kot je bila pred začetkom vašega mandata. Vas, gospod predsednik mag. Mozetič, ki boste prevzeli vodenje Ustavnega sodišča v ponedeljek, pa prosim, kolikor je to v vaših močeh, nadaljujte s tem in vsi vam bomo za to hvaležni," je dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor priredil kosilo za sodnice in sodnike Ustavnega sodišča
Foto: Stanko Gruden/STA

Prof dr. Ernest Petrič se je v izjavi za medije zahvalil vsem, ki so razumeli vlogo Ustavnega sodišča kot čuvarja ustavnosti in ustave. "To je smisel Ustavnega sodišča, ki varuje ustavo, varuje blagostanje in varnost državljanov in če je potrebno, tudi kadar pride do arbitrarnosti, tudi večini reče ne," je dejal prof. dr. Petrič in se zahvalil predsedniku Pahorju in celotnemu političnemu vrhu, da v času v mandata, ne on ne Ustavno sodišče nista bila izpostavljena pritiskom. "To nam je omogočalo, da smo delali neodvisno, morda smo delali tudi napake, ampak nikoli nismo bili deležni nobenih pritiskov, želja ali pričakovanj, " je dodal prof. dr. Petrič in tudi svojemu nasledniku mag. Miroslavu Mozetiču zaželel obilo uspeha pri delu v prihodnje.

Novi predsednik Ustavnega sodišča mag. Miroslav Mozetič je dejal, da se bo Ustavno sodišče v enaki sestavi po najboljših močeh trudilo uresničevati svojo nalogo varstvo ustavnosti, zakonitosti in varstvo človekovih pravic tudi v prihodnje. Ob tej priložnosti je izrazil tudi prepričanje, da bo prof. dr. Ernest Petrič s svojo modrostjo in izkušenostjo še naprej prispeval k uspešnemu delu Ustavnega sodišča.