SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor bo priredil sprejem ob 30-letnici interneta v Sloveniji

Ljubljana, 3. 12. 2021 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v petek, 3. decembra 2021, ob 11. uri priredil sprejem ob 30-letnici interneta v Sloveniji.

27. novembra 1991 so iz laboratorija za odprte sisteme in mreže na Inštitutu Jožef Stefan vzpostavili prvo internetno povezavo s svetom: paketke IP so iz Ljubljane poslali v usmerjevalnik na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet.

Obeležitev tega dosežka sodi v okvir prizadevanj predsednika Pahorja za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred tridesetimi leti, ki so Sloveniji pomagali na poti neodvisnosti in samostojnosti. Od leta 1992 imamo v Sloveniji domeno .si, do tedaj smo uporabljali krovno domeno .yu. Predsednik republike bo imel na sprejemu govor.

Z govorom bo nastopila tudi dr. Borka Jerman Blažič, dolgoletna vodja laboratorija za odprte sisteme in mreže na Inštitutu Jožef Stefan in prejemnica državnega odlikovanja medalje za zasluge, ki jo je predsednik republike leta 2017 odlikoval za prispevek k razvoju računalniških komunikacij, interneta in internetnih storitev.LOKACIJA: Velika dvorana, Predsedniška palača


Vhod in hkrati zbirno mesto za predstavnike medijev bo kot običajno na Gregorčičevi ulici 20 (vstop pri garažah) ob 10.45, od koder vas bomo pospremili do Velike dvorane. Hkrati prosimo, da zaradi zagotavljanja varnih pogojev dela dosledno upoštevate vsa priporočila in izvajate vse zaščitne ukrepe za preprečevanje širitve okužbe s covidom-19 (nošenje mask, razkuževanje rok pred vstopom na lokacijo in vzdrževanje varne razdalje z ostalimi udeleženci). Za vse je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.