Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Zvezne republike Nemčije Joachima Gaucka

Ljubljana, 25. 11. 2014 | sporočila za javnost

To je drugo srečanje obeh predsednikov – aprila 2013 je bil na delovnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji predsednik Pahor. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu in srečanju na štiri oči je predsednik Pahor odlikoval nemškega predsednika Joachima Gaucka z redom za izredne zasluge, najvišjim odlikovanjem Republike Slovenije. Predsednik Gauck je red za izredne zasluge prejel za zasluge pri krepitvi političnega dialoga in utrjevanju prijateljskih meddržavnih odnosov na bilateralni in multilateralni ravni med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo ter za vsestransko podporo demokratičnim in združevalnim procesom v Evropi. Predsednik Zvezne republike Nemčije je predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja odlikoval z najvišjim nemškim odlikovanjem Posebni red velikega križa.

Predsednik Pahor je odlikoval nemškega predsednika Joachima Gaucka z redom za izredne zasluge, najvišjim odlikovanjem Republike Slovenije
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Popoldne bosta predsednika Pahor in Gauck nadaljevala s plenarnimi pogovori med delegacijama, sledila pa bo tiskovna konferenca obeh predsednikov. Na današnji okrogli mizi "Dialog za spremembe: oblikovanje družbenega soglasja", ki jo bosta povezovali veleposlanica Nemčije v Ljubljani Anna Prinz in slovenska veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko bo izpostavljen pomen dialoga kot gibala razvoja v socialno tržnem gospodarstvu. Na njej bodo poleg obeh predsednikov sodelovali vidni predstavniki slovenskega in nemškega političnega in poslovnega  življenja. Med udeleženci bodo podpredsednica Nemške gospodarske zbornice za München in zgornjo Bavarsko Stefanie Spinner-König, izvršni član upravnega odbora največjega nemškega industrijskega sindikata IG Metall Wolfgang Lemb, slovenski finančni minister Dušan Mramor, predsednik ZSSS Dušan Semolič, predstavnika podjetij Henkel in Hidria ter drugi. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Zvezne republike Nemčije Joachima Gaucka
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Prvi dan uradnega obiska se bo zaključil s svečano večerjo, ki jo bo gostil predsednik republike Borut Pahor.

Utemeljitev odlikovanja:

Odlikovanje red za izredne zasluge je priznanje predsedniku Zvezne republike Nemčije Joachimu Gaucku za njegov prispevek h krepitvi političnega dialoga in utrjevanju prijateljskih odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo na dvostranski in večstranski ravni.

Republika Slovenija visoko ceni vlogo, ki jo je imela Zvezna republika Nemčija v procesu evropskega povezovanja, in iskreno spoštuje razumevanje Nemčije za prizadevanje slovenskega naroda za državno osamosvojitev in vključitev v evroatlantski krog demokratičnih držav. Red za izredne zasluge je priznanje in zahvala slovenske države za podporo pri uresničevanju suverenosti, blaginje, ugleda in napredka Slovenije, ki jo Zvezna republika Nemčije izkazuje v odnosu do Slovenije vse od časa slovenskega osamosvajanja. Podpora se danes nadaljuje v duhu skupne izjave o poglobljenem sodelovanju med obema državama. S svojim obiskom v Sloveniji daje predsednik Joachim Gauck prijateljskemu in partnerskemu sodelovanju še dodatno veljavo.

Republika Slovenija visoko ceni tudi zavzeta in neutrudna prizadevanja predsednika Joachima Gaucka za uveljavljanje enakopravnosti ter zaščite svobode in pravic vseh državljanov Evropske unije. Njegova prizadevanja utrjujejo demokratične procese v Evropi in evropsko združevanje, hkrati pa so pomemben prispevek k utrjevanju mednarodnega miru, varnosti in stabilnosti.