Predsednik republike sprejel predsednika Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Xavierja Bettela

Ljubljana, 25. 2. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predsednika Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Xavierja Bettela, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji.

V pogovoru sta se sogovornika strinjala, da sta Slovenija in Veliko vojvodstvo Luksemburg razvila prijateljske odnose tako bilateralno kot v okviru Evropske unije in izrazila prepričanje, da se bodo v prihodnosti še poglobili in razvijali v duhu tradicionalnega prijateljstva in sodelovanja med državama.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predsednika Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Xavierja Bettela
Foto: Tamino Petelinšek

V nadaljevanju pogovora sta se sogovornika osredotočila na aktualne razmere v Evropski uniji, še posebej na volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale med 22. in 25. majem letos. Zaradi gospodarske krize je za pričakovati porast števila poslancev iz evroskeptičnih strank, kar bo vplivalo tudi na razmerja sil v Evropskem parlamentu. Volitve bodo nakazale smer, v katero bi morala po mnenju volivcev kreniti Evropa, zato je, tako sogovornika, potrebno zagovarjati evropsko idejo in krepiti zaupanje v institucije Evropske unije med njenimi državljani.

Luksemburški premier je napovedal, da pripravlja ukrepe za ozdravitev Luksemburškega bančnega sektorja tudi skozi fiskalno konsolidacijo in ukrepe za oživitev gospodarstva. Napovedal je, da nekateri ukrepi v javnosti ne bodo dobro sprejeti, vendar so potrebni za dolgoročen razvoj in konkurenčnost Luksemburga, zato jih bo z vso odgovornostjo zagovarjal. Hkrati je pozval Slovenijo k večji koordinaciji pri evropskih politikah, saj lahko manjše države le skupaj ubranimo svoje interese, kot primer je izpostavil usklajeno delovanje držav Beneluksa.