SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in ministrski predsednik bavarske vlade Seehofer za vsestransko poglobitev odnosov med Slovenijo in Bavarsko

Ljubljana, 22. 6. 2017 | sporočila za javnostNa povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je danes na obisku v Republiki Sloveniji predsednik Deželne vlade Svobodne države Bavarske Horst Seehofer. Namen obiska je krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med Republiko Slovenijo in nemško deželo Bavarsko. Glavni poudarek so bile vsebine gospodarskega sodelovanja in vprašanja regionalnega povezovanja ter sodelovanja na področju izobraževanja. Slovenija ima z Bavarsko že več kot 40 let zelo razvite dvostranske odnose, Bavarska pa predstavlja eno pomembnejših gospodarskih partneric med nemškimi zveznimi deželami; letna blagovna menjava se giblje okoli 2 milijard evrov.

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor pozdravi prihod predsednika Deželne vlade Svobodne države Bavarske Horsta Seehoferja
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik Pahor je ministrskega predsednika Seehoferja pričakal pred Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, od koder sta se skupaj odpeljala s "kavalirjem", vozilom, ki deluje na električni pogon in je brezplačna oblika mestnega prevoza, prijazna tako ljudem kot okolju. S to gesto je želel predsednik Pahor gostom predstaviti Ljubljano kot zeleno in okolju prijazno prestolnico, ki gre v korak s časom.

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Deželne vlade Svobodne države Bavarske Horst Seehofer sta se proti Predsedniški palači odpeljala z električnim vozilom Kavalir
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V Predsedniški palači sta imela predsednik Pahor in ministrski predsednik Seehofer najprej pogovor na štiri oči, sledili so pogovori med delegacijama Slovenije in Bavarske pod vodstvom obeh predsednikov. Pogovori so bili v glavnem namenjeni vsebinam dvostranskega sodelovanja v kontekstu EU ter slovensko-bavarskemu gospodarskemu sodelovanju. Predsednik Pahor in predsednik Seehofer sta spregovorila tudi o prihodnosti Evropske unije, varnosti v Evropi in o boju proti terorizmu. Sogovornika sta izmenjala tudi mnenja o migrantski krizi in novi dinamiki v trans-atlantskih odnosih po ameriških volitvah.

Rokovanje predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Deželne vlade Svobodne države Bavarske Horsta Seehoferja
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pogovori med delegacijama, ki ju vodita predsednik republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Deželne vlade Svobodne države Bavarske Horst Seehofer
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pogovoru med delegacijama je sledila novinarska konferenca, na kateri je slovenski predsednik Pahor dejal, da današnji obisk potrjuje vsestransko nadaljevanje trdnega strateškega partnerstva med Slovenijo in Bavarsko. Državi imata veliko skupnih interesov in prijateljske odnose. In prijateljstvo je potrebno negovati tudi takrat, ko nismo priča velikim problemom ali velikim slavjem. Predsednik Pahor je poudaril, da ne gre samo za gospodarske interese, gre tudi za politične odnose. Sodelovanje je odlično na več področjih; na političnem, gospodarskem, kulturnem, šolskem in zdravstvenem področju. Posebej je izpostavil odlične gospodarske odnose in sodelovanje na področju notranjih zadev in pravosodja. Med Slovenijo in Bavarsko je veliko podobnosti, tako miselnost ljudi ter geografske značilnosti kot so prehrana, navade, pogledi, tudi do mednarodnih vprašanj. Predsednik Pahor je še dejal, da gre za zgodovinsko tesno povezanost med obema državama, zato nas tudi veseli nadaljnje intenzivnejše sodelovanje na najvišjem političnem nivoju in oblikovanje novih skupnih projektov. Predsednik Pahor je še dejal, da bi, ko govorimo o prihodnjih projektih našega skupnega delovanja, radi obnovili pobude za projekt širše predstavitve Bavarske v Sloveniji in Slovenije na Bavarskem. Smiselno bi bilo obnoviti t. i. "bavarski teden" in pripraviti v Münchnu "slovenski teden". Predsednik Pahor je ob zaključku dejal, da nas povezuje preteklost in nas na nek način navdihuje za prihodnost.

Dejstvo, da Slovenija več izvozi na Bavarsko kot bavarska podjetja v Slovenijo, je, kot je v šali dejal ministrski predsednik Seehofer, morda nekoliko boleče, saj so vajeni, da so vedno prvi in najboljši. Zavzel se je za krepitev sodelovanja in predvsem izmenjavo izkušenj in idej v času hitrih tehnoloških sprememb. Medtem ko Bavarska v nekaterih sektorjih močno prednjači, pa temu po njegovem mnenju ni tako v digitalni ekonomiji, zato bi se lahko njihova podjetja veliko naučila od slovenskih.

Bilateralni gospodarski odnosi med Slovenijo in Bavarsko so zelo dobri. Z Bavarsko smo v letu 2016 realizirali 1,89 milijard EUR medsebojne menjave (povečanje za 8 %), kar jo uvršča na 3. mesto po obsegu menjave med zveznimi deželami v Nemčiji. Na bližino, razvito infrastrukturo kot tudi pozitivne makroekonomske kazalce ter številne poslovne in investicijske priložnosti na obeh straneh pričakujemo, da bo menjava rasla tudi v prihodnje. Prav tako bi se lahko bilateralno gospodarsko sodelovanje še okrepilo v tradicionalnih sektorjih, kot sta avtomobilska industrija in logistika, kot tudi na področjih visokih tehnologij, e-mobilnosti, IKT, obnovljivih virov energije, gradbeništva, biotehnologije, turizma, inovacij, prehranskega sektorja in lesne industrije. V interesu je tudi povečanje sodelovanja Luke Koper z bavarskimi partnerji. Bavarski strani je bil predstavljen eden ključnih projektov v Sloveniji je izgradnja 2. tira Koper-Divača, kateri bo pripomogel k odpravi ozkega grla na jedrnem omrežju ter zagotovil ustrezne logistične povezave.

Slovenija razvija vrsto ukrepov in aktivnosti za spodbujanje digitalne transformacije v gospodarstvu. To je tudi področje, kjer smo zainteresirani za krepitev sodelovanja in izmenjavo izkušenj. Nemška oziroma bavarska podjetja so namreč pomembni investicijski partnerji v Sloveniji.

Sledilo je kosilo, ki ga je v čast predsedniku Deželne vlade Svobodne države Bavarske Horstu Seehoferju priredil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Predsednik Deželne vlade Svobodne države Bavarske Horst Seehofer in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta se ob koncu obiska skupaj udeležila okrogle mize, ki so jo v organizaciji Slovensko-nemške gospodarske zbornice ob sodelovanju Gospodarske zbornice Slovenije organizirali z naslovom Gospodarstvo 4.0 in digitalna tehnologija v Sloveniji in na Bavarskem. Sodelovali so predstavniki zbornic in nekatera podjetja, ki so podala nekatere nove poglede in ideje za okrepitev gospodarskega, poslovnega in investicijskega sodelovanja med Slovenijo in Bavarsko. Predsednika sta prisotne tudi nagovorila.

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Deželne vlade Svobodne države Bavarske Horst Seehofer na okrogli mizi o Gospodarstvu 4.0 in digitalni ekonomiji v Sloveni in na Bavarskem
Foto: Tamino Petelinšek/STA