Predsednik Pahor se bo udeležil ustoličenja novega japonskega cesarja Naruhita

Tokio, 23. 10. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo 22. in 23. oktobra 2019 v Tokiu udeležil ustoličenja Njegovega veličanstva cesarja Naruhita.

Ustoličenje cesarja Naruhita bo edinstven zgodovinski dogodek. Udeležba predsednika Pahorja ima simbolen pomen in je odlična priložnost za nadgradnjo dvostranskih odnosov z Japonsko in za dvig ravni političnega dialoga med državama.
Predsednik Pahor se bo v torek, 22. oktobra 2019, udeležil slovesnosti ustoličenja cesarja Naruhita v Državniški dvorani Cesarske palače in dvornega banketa, ki bo sledil slovesnosti.

Predsednik republike Borut Pahor se bo v, sredo, 23. oktobra 2019, bilateralno sestal s predsednikom vlade Japonske Šinzom Abejem. Istega dne se bo predsednik republike udeležil sprejema, ki ga bo za visoke goste priredil predsednik vlade Japonske Šinzo Abe. Udeležba na dogodkih ob ustoličenju bo odlična priložnost tudi za srečanja z drugimi državniki, saj se bo slovesnosti udeležilo izjemno veliko število evropskih in svetovnih voditeljev.


Japonska je ena izmed najpomembnejših partneric Republike Slovenije v Aziji. Dvostranski odnosi so prijateljski in brez odprtih vprašanj. Japonska postaja v zadnjih letih naša vse bolj pomembna gospodarska partnerica in investitorka.

Predsednik Pahor je Japonsko, kot prvi slovenski predsednik, obiskal marca 2013, ko ga je tedanji cesar Akihito, oče cesarja Naruhita, sprejel v cesarski palači v Tokiu. Prav pred kratkim, avgusta 2019, pa je bil pri nas na delovnem obisku japonski minister za zunanje zadeve Kono, kar je bil tudi prvi obisk japonskega zunanjega ministra od osamosvojitve Slovenije.

S strani cesarske družine so Slovenijo obiskali sedanji zaslužni cesar Akihito in zaslužna cesarica Mičiko leta 1976, princesa Sajako leta 2000 in princ Akišino s soprogo Kiko, ki ju je leta 2013 v Sloveniji gostil predsednik Pahor.

Slovenijo in Japonsko na področju multilateralnega sodelovanja povezujejo sorodni pogledi glede številnih vprašanj, še posebej glede vzdrževanja mednarodnega reda in miru, mirnega reševanja sporov, reforme OZN in VS OZN, mednarodnega prava, človekove varnosti, pa tudi spoštovanja človekovih pravic.

Predsednik Pahor bo ob robu obiska na Japonskem obiskal inštitut KEK v Tsukubi, kjer slovenski znanstveniki sodelujejo pri svetovno pomembnem raziskovalnem projektu nove fizike odkrivanja antimaterije v trkalniku Super KEK2/Belle2.