Predsednik republike na slovesnosti ob kulturnem prazniku v Šentjurju: "Če bomo skupaj, bomo zmogli vse."

Šentjur, 5. 2. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Šentjurju pri Celju udeležil osrednje občinske prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku in imel ob tem slavnostni nagovor. 

"Slovenci smo eden redkih narodov, morda edini na svetu, ki slavi kulturni praznik z državnim praznikom. Zato imamo več razlogov, kultura pa razumemo kot najpomembnejši gradnik naše istovesnosti in državnosti," so bile uvodne misli, ki jih je predsednik republike namenil zbranim v Ipavčevem kulturnem centru. Dejal je, da smo Slovenci tudi vojaški, političen in diplomatski narod. Smo športna nacija, ponosna tudi na uspehe znanstvenega in raziskovalnega področja: "A zdi se, da je kultura osrednji steber naše notranje in zunanje moči." V sto letih, tako predsednik, smo Slovenci izkusili tri (3) vojne, živeli v sedmih (7) političnih tvorbah, zamenjali dva (2) družbena sistema in trinajst (13) vrst denarja. "Ob vseh teh spremembah smo obstali, ker sta nas povezovala kultura in jezik", je dejal predsednik Pahor in poudaril, da letos obeležujemo tudi 500. obletnico reformacije, Primož Trubar pa nas je prvič naslovil s "Slovenci" in v našem, slovenskem jeziku. "Zato se moramo tudi danes truditi za ohranitev naše kulture in svojega jezika. Z ustanovitvijo države smo iz naroda postali nacija, se vključili v Evropsko unijo in Zvezo NATO in bili vse do danes prepričani, da bo tako tudi ostalo. O našem nacionalnem in državnem preživetju, glede na slabšanje razmer v Evropi in svetu, imam skrbi, nimam pa strahov. Če bomo skupaj, bomo zmogli vse," je zaključil predsednik republike. 

Ob tej priložnosti je predsednik republike Borut Pahor županu Občine Šentjur Marku Diaciju v luči lanskoletnega praznovanja 25. obletnice naše države poklonil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo. "Ne le kot znak hvaležnosti za že opravljeno delo, temveč v spodbudo za naprej," je dejal predsednik Pahor ter županu Diaciju in občanom čestital ob prihajajočem kulturnem prazniku. 

Predsednik republike na osrednji občinski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v Šentjurju
Foto: Stanko Gruden / STA