Predsednik Pahor se bo v Parizu udeležil obeležitve 100. obletnice konca 1. svetovne vojne in Pariškega foruma o miru

Pariz, 11. 11. 2018 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo konec tega tedna na povabilo predsednika Francoske republike Emmanuela Macrona udeležil slovesnosti, ki jih Francoska republika prireja v Parizu ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne. Srečanje svetovnih voditeljev je osrednji svetovni dogodek ob tem dnevu spomina in je namenjeno obeležitvi konca vojne in potrditvi skupne zavezanosti ohranjanju miru.

Na predvečer svetovne slovesnosti bo predsednik republike sprejel Slovence in Slovenke, ki žive v Franciji, ter se udeležil svečanega sprejema za voditelje v Muzeju Orsay.

V nedeljo, 11. novembra, bo potekala vsakoletna komemoracija ob Slavoloku zmage, ki bo letos še posebej slovesna. Pripravljena bo natanko sto let po podpisu premirja med zavezniškimi silami in Nemčijo (11. novembra 1918), ki je končalo spopade 1. svetovne vojne na zahodni fronti. Na komemoraciji se bodo poklonili milijonom žrtev tega svetovnega spopada, zato je francoski predsednik Macron v Pariz povabil vse voditelje držav, katerih sile so se v Evropi borile med leti 1914 in 1918, držav, ki so napotile vojake v spopade v Evropi, in držav, ki so prispevale številne delavce v pomoč in podporo.

V želji po skupnem razmisleku o ureditvi sedanjega sveta in krepitvi učinkovitega multilateralizma Francoska republika organizira tudi multilateralni dogodek, t. i. Pariški forum o miru, za katerega si prizadevajo, da bi se v prihodnje odvijal vsako leto. Namen soustanoviteljev je, da forum v bodoče postane stalnica in združi vse akterje globalnega upravljanja, mednarodne organizacije in akterje v civilni družbi z namenom izmenjave stališč in iskanja rešitev za skupne izzive.

Predsednik Pahor bo aktivno sodeloval na forumu, ki bo tokrat posvečen razpravam o ciljih in rešitvah svetovne ureditve. Forum bo z nagovorom slavnostno odprl francoski predsednik Emmanuel Macron, sledila pa mu bosta nagovora nemške kanclerke Angele Merkel in generalnega sekretarja OZN Antónia Gutteresa.

Sodelujoči voditelji držav in vlad so bili ob tem povabljeni, da Knjižnici miru (Bibliotheque de la Paix) podarijo knjigo, ki po njihovem mnenju predstavlja sporočilo miru. Predsednik Pahor bo knjižnici podaril roman To noč sem jo videl pisatelja Draga Jančarja*.


*Slovenski pisatelj, esejist in dramatik Drago Jančar (1948) je eden izmed najplodovitejših in najodmevnejših slovenskih sodobnih literarnih ustvarjalcev. Je največkrat prevajan sodobni slovenski pisatelj, ki je za svoja dela prejel številne nagrade doma in v tujini, med drugim Prešernovo nagrado za življenjsko delo (1993) in naziv Državljan Evrope v Evropskem parlamentu (2015). Kot takratni predsednik Slovenskega centra PEN je veliko pripomogel k slovenski osamosvojitvi. Roman To noč sem jo videl je prejel več nagrad, med drugim je bil leta 2014 v Franciji razglašen za najboljšo knjigo tujega avtorja.

Knjiga To noč sem jo videl v slovenskem izvirniku ter angleškem in francoskem prevodu v Knjižnico miru prinaša slovenski poziv in željo po miru, ki izhaja iz intimnega doživljanja vojne in povojnega časa med slovenskim prebivalstvom.