SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na prireditvi ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

Ljubljana, 27. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je v Centru urbane kulture Kino Šiška udeležil prireditve Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki je bil letos posvečen vsem, ki so tvegali svoje življenje, da bi med nacistično vladavino pred smrtjo rešili Jude in druge.
Predsednik republike Borut Pahor na prireditvi ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

Ob tem je predsednik opozoril na problem nestrpnosti. Po njegovih besedah se zmanjšujeta politična olika in omika, vidimo vse več nestrpnih izrazov, vidimo sovražni govor. "Če se ne bo nihče oglasil in poudaril, da to ni prav, tudi če govorijo tisti, s katerimi se politično strinjamo, bo šlo nekaj v tej državi narobe," je opozoril predsednik republike Borut Pahor.

Kot je dejal, sta politična omika in strpnost prav zato, ker smo politično različni, nujen pogoj za rešitev težav. "Pretep na političnem shodu v Mariboru ni bil nedolžen. Če bomo tiho, ko se bodo dogajali pretepi na političnih shodih, potem bodo imeli ti vse širše razsežnosti in jih bo vse težje zaustaviti," je dejal predsednik in pozval vse politične akterje, da se vzdržijo vsakega ravnanja, ki bi spodbujalo nestrpnost in sovražni govor ali pa celo opravičevalo kakršnokoli nasilje.

"Moja dolžnost kot predsednika republike je, da sem na vseh proslavah ali svečanostih, ki so spomin ali pa opomin, in mislim, da ni primernejše priložnosti, da se spomnimo, kam majhne nestrpnosti pripeljejo, če nismo dovolj zgodaj dovolj glasni," je še poudaril predsednik, in dejal, da se je proslave udeležil tudi zato, ker je bila njegova mati taboriščnica.
Predsednik republike Borut Pahor na prireditvi ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta