SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti ob zaključku počastitve 25. obletnice "Pekrskih dogodkov" odlikoval Borisa Frasa s častnim znakom svobode Republike Slovenije

Pekre, 21. 5. 2016 | sporočila za javnost


   Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Pekrah pri Mariboru udeležil slovesnosti ob zaključku počastitve 25. obletnice "Pekrskih dogodkov". Ob tej priložnosti je Borisu Frasu, civilistu, prvemu ranjencu v aktivnostih za samostojno in neodvisno Slovenijo, vročil odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije. Boris Fras se je v težkem času pred začetkom agresije na Slovenijo leta 1991 pri opravljanju naloge, pomembne za obrambo domovine, izkazal s svojim domoljubjem, človeško držo, pogumom in požrtvovalnostjo. Kot še piše v utemeljitvi, je z izpolnitvijo zadane naloge Boris Fras izpričal neomajno privrženost slovenski domovini. Klonil ni niti pred puškino cevjo. Pokazal je pogum in odločenost dati svoj prispevek k obrambi plebiscitno izražene volje slovenskih državljanov, da zaživijo v samostojni slovenski državi. Odlikovanec se je predsedniku republike zahvalil za visoko prizanje, ki v njem vzbuja upanje in ponos na boljši jutri. Zahvalil se je tudi predlagatelju odlikovanja, Borisu Soviču, da dogodki izpred petindvajsetih let ne potonejo v pozabo.

   Slovesnost v počastitev 25. obletnice "Pekrskih dogodkov" je potekala v Izobraževalnem centru v Pekrah pri Mariboru v organizaciji Mestne občine Maribor in krajanov Peker. Slavnostna govornica na prireditvi je bila Andreja Katič, ministrica za obrambo Republike Slovenije, dogodek pa sta s pesmijo obogatila Big Band Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom dirigenta Rudolfa Strnada in z recitalom dramski igralec Rado Pavalec.

   Predsednik republike na slovesnosti ob zaključku počastitve 25. obletnice "Pekrskih dogodkov" odlikoval Borisa Frasa s častnim znakom svobode Republike Slovenije
   Foto: STA

   Utemeljitev:

   Za požrtvovalnost in osebno hrabrost pri obrambi domovine neposredno pred vojno za Slovenijo prejme Boris Fras častni znak svobode Republike Slovenije.

   Boris Fras je prvi ranjenec v aktivnostih za samostojno in neodvisno Slovenijo. V težkem času pred začetkom agresije na Slovenijo leta 1991 se je pri opravljanju naloge, pomembne za obrambo domovine, izkazal s svojim domoljubjem, človeško držo, pogumom in požrtvovalnostjo.

   Pred petindvajsetimi leti v torek, 24. maja 1991, je bil Boris Fras napoten, da skupaj s sodelavcem odklopi iz elektrodistribucijskega omrežja ptujsko vojašnico. Ko je delo že skoraj opravil, je izza vojašniške ograje nanj začel streljati vojak JLA. Boris Fras je padel. Ranjen je bil v koleno. Zavlekel se je v bližnjo hišo, kjer sta mu prvo pomoč ponudili dve mladoletni osebi. Toda vojaki jugoslovanske armade niso odnehali. Obkolili so hišo in zahtevali njegovo predajo. Da ne bi ogrozil ljudi, ki so mu požrtvovalno pomagali, je zapustil hišo in obležal pred vhodnimi vrati. Ko so prispeli reševalci in ga je zdravnik obvezal, vojaki niso dovolili, da se prepelje v ptujsko bolnišnico. Skušali so ga izvleči iz vozila, češ da ga bodo odpeljali v vojaško bolnišnico z vojaškim sanitetnim vozilom. Toda Boris Fras se je uprl in jim ga ni uspelo izvleči. Tudi miličniki, ki so prispeli na kraj dogodka, niso dovolili, da bi ga odpeljali. Oficir JLA je zato Borisu Frasu na glavo prislonil pištolo in mu zagrozil, vojaki in oficirji JLA pa so hkrati obkolili miličnike in reševalno vozilo. Šele ko so se zbranim pridružili še drugi vojaški oficirji, so oficirji po pogovorih vendarle popustili in pristali, da je reševalno vozilo ranjenca odpeljalo v ptujsko bolnišnico.

   Pred tem dogodkom je bil Boris Fras športnik. Po njem je postal trajni invalid. Prej je bil petnajst let motokrosist. Potem je lahko uporabljal le še posebej prirejeno kolo, a je ostal dejaven. Še naprej je požrtvovalno delal za družbo Elektro Maribor, bil je med soustanovitelji Združenja vojnih invalidov 91, že dvanajst let vodi tudi Društvo vojnih invalidov Ptuj.

   Z izpolnitvijo zadane naloge je Boris Fras izpričal neomajno privrženost slovenski domovini. Klonil ni niti pred puškino cevjo. Pokazal je pogum in odločenost dati svoj prispevek k obrambi plebiscitno izražene volje slovenskih državljanov, da zaživijo v samostojni slovenski državi.