Predsednik republike Borut Pahor o usmeritvah slovenske zunanje politike

Ljubljana, 25. 11. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Mednarodnem centru za promocijo podjetij ICPE na povabilo Kluba slovenskih veleposlanikov, Slovenskega društva za mednarodne odnose in Mednarodnega centra za promocijo podjetij ICPE spregovoril na temo "Usmeritve slovenske zunanje politike" ter predstavil svoj osebni pogled na prioritetna področja slovenske zunanje politike in prihodnost slovenske diplomacije, ki, kot je pojasnil, ne odražajo nujno uradnih stališč Republike Slovenije, ampak pomenijo razmislek o dolgoročni zunanjepolitični usmeritvi Slovenije.

Med prednostnimi nalogami slovenske zunanje politike je predsednik republike izpostavil ohranjanje in krepitev prijateljstva med državami ter krepitvi navzočnosti Slovenije na tujih trgih, še posebej v sosednjih državah. Poudaril je, da mora biti Slovenija pozorna na spremembe znotraj Evropske unije, pri čemer si mora prizadevati, da ostane v krogu najbolj razvitih in povezanih držav. Izrazil je prepričanje, da je potrebno osnovati politično pobudo za bolj poglobljeno regionalno sodelovanje na področju bivše delovne skupnosti Alpe Jadran, med ključnimi zunanje političnimi produkti slovenske diplomacije pa izpostavil pobudo »Brdo Process«, ki omogoča poglobitev političnega dialoga in regionalnega sodelovanja med državami Jugovzhodne Evrope.

Predsednik je predstavil svoj pogled koncentracije pozornosti v obliki ekscentričnih krogov, pri čemer prvi krog zajema sosednje države, države Evroobmočja, druge države Evropske unije, sledi pa krepitev odnosov z globalnimi centri, pri čemer naj imajo posebno pozornost države BRICS. Da pa bi lahko udejanjili takšno koncentracijo je po predsednikovem mnenju potrebno Slovenijo vpeti v mednarodno okolje s t.i. šestimi sidrišči: 1. Berlin-Pariz, 2. Washington, 3. Moskva, 4. Ankara, 5. Tokio in 6. New Delhi.

Predsednik republike je na koncu predavanja odgovarjal tudi na vprašanja prisotnih.


Predsednik republike Borut Pahor je danes v Mednarodnem centru za promocijo podjetij ICPE na povabilo Kluba slovenskih veleposlanikov, Slovenskega društva za mednarodne odnose in Mednarodnega centra za promocijo podjetij ICPE spregovoril na temo "Usmeritve slovenske zunanje politike"