SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na konferenci "Etika v poslu in voditeljstvu - Zdaj je pravi čas!"

Bled, 22. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo Svetovnega foruma za poslovno etiko in gibanja Fokus 2031 udeležil konference o poslovni etiki "Etika v poslu in voditeljstvu - Zdaj je pravi čas!" v IEDC-Poslovni šoli Bled. Konferenca je nadaljevanje vsakoletnega Mednarodnega simpozija o poslovni etiki, ki poteka v Evropskem parlamentu, na katerem se zberejo vodilne svetovne osebnosti iz gospodarstva in politike, akademiki, predstavniki civilne družbe in verskih organizacij.

Predsednik republike Borut Pahor se je uvodoma zahvalil organizatorjem za povabilo in v nagovoru izpostavil pomen poštenosti, odgovornosti, solidarnosti ter zaupanja in opozoril na druge temeljne vrednote, ki so edino pravo izhodišče za funkcioniranje družbe, kakor tudi za poslovni in politični svet. Predsednik je dejal, da je vsebina konference, ki v času poglabljanja krize daje poudarek človeškim vrednotam in etiki tudi priložnost za odkrivanje novih smernic in načinov vodenja, ki vključujejo družbeno odgovornost, trajnostni napredek, pa tudi stabilnost.

Predsednik republike na konferenci "Etika v poslu in voditeljstvu - Zdaj je pravi čas!"
Foto: Daniel Novakovič / STA

Izpostavil je, da je družbena odgovornost poleg dobička drugi steber tržne ekonomije, kajti "če pogledamo razvitost držav po številnih kriterijih, lahko ugotovimo, da so mnoge države, ki slovijo po blaginji, države z močno družbeno odgovornostjo in razvitim socialno-tržnim sistemom".

"Kriza bo trajala dokler ne bo prišlo do spoznanja, da ima sodobna tržna ekonomija dva stebra; dobiček in družbeno odgovornost," je dejal predsednik in dodal, da je odgovornost lastnikov in upravljavcev do zaposlenih in do okolja ravno tako pomembna kot dejstvo, da izkazujejo dobiček. Kot enega od izzivov današnjega trenutka je predsednik opozoril na problem zaupanja, samospoštovanja in spoštovanja drugih in poudaril, da je delo z občutkom za druge bistvo etike.

Predsednik je posebej poudaril, da je v današnjem času osredotočenost na človekove vrednote in etiko nujna pri globalnem prizadevanju za izboljšanje poslovnega sveta, poslovnih praks in načinov vodenja. Pri tem se je zavzel, da bi tudi šolski sistem več poudarka namenil vzgojni funkciji, ki bi vsebovala tudi etično dimenzijo.

Zbranim je predstavil tudi namen projekta "Slovenija 2030" in prisotne pozval, da se tisti, ki imajo željo in ambicijo, vključijo v ta projekt in prispevajo svoj premislek k oblikovanju vizije Slovenije.