SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Sveti Trojici: "Podeželje izraža celovito barvitost slovenske duše"

Sveta Trojica, 20. 5. 2016 | sporočila za javnost, govori

Slovesnost, s katero so v občini počastili deset let samostojnega delovanja, so popestrili nastopi kulturnih društev, ki s svojim delovanjem ohranjajo bogato kulturno dediščino kraja Svete Trojice. Svojo ustvarjalnost so predstavili tudi najmlajši pevci Osnovne šole Sveta Trojica. Prav tukaj je Ivan Cankar, v teh dneh praznujemo 140. letnico njegovega rojstva, snoval in dokončal dramo Lepa Vida. Takrat je tudi zapisal: »Tukaj živim zelo prijetno med prijetnimi ljudmi. Prav koristno je, da sem spoznal te Slovenske gorice.«

Darko Fras, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, je dejal, da pot do samostojne občine ni bila enostavna, a so takrat prevzeli nase odgovornost za svoj razvoj in povezali ljudi. Zahvalil se je predsedniku republike, da je februarja letos v okviru konference Slovenija 2030 povabil na posvet vse župane in županje slovenskih občin ter jim prisluhnil.

Predsednik republike na slovesnosti v Občini Sveta Trojica
Foto: STA

Predsednik republike se je v svojem nagovoru zahvalil županu za povabilo, da se lahko danes skupaj z njim, občankami in občani veseli njihovih dosežkov in z optimizom zre v prihodnost občine, ki naj še naprej predstavlja varno zatočišče ne le za sedanje, temveč za vse prihodnje generacije. Dejal je, da je projekt lokalne samouprave najbolj uspešen projekt v času tranzicije, saj je Slovenija uspela ohraniti skoraj enake možnosti in enako kvaliteto življenja ljudi tako v podeželskih kot v urbanih sredinah: "Podeželje izraža celovito barvitost slovenske duše. Slovenci živimo od svoje pameti in zemlje, ponosni smo na svojo domovino in prav je, da ohranjamo možnosti, da bo Slovenija ne samo lepa, temveč tudi urejena." V luči praznovanja 25. obletnice naše države je predsednik republike zbrane nagovoril: "Slovenci smo se znova znašli v položaju, ko bomo morali sprejemati pomembne odločitve. Zato je pomembno, da med seboj sodelujemo. 25. junija zato vsi skupaj z radostjo in ponosom praznujmo enotnost, ki smo jo pokazali v prelomnih časih naše zgodovine. Zase, zavoljo Evropske unije in sveta povejmo, da smo v marsičem dozorela nacija, da razumemo razlike, ki so med nami, a da te niso tako velike, da v usodnih trenutkih ne bi mogli sodelovati," je dejal predsednik republike.

Ob zaključku nagovora je predsednik Pahor županu Frasu izročil slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije z besedami: "Zastava je simbol sodelovanja in sožitja, ki nas združuje v skupnost, da bi lažje premagovali izzive sedanjosti in prihodnosti."