Obisk Njegove kraljeve visokosti princa Edwarda grofa Wesseškega

Ljubljana, 15. 5. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo na obisku v Sloveniji 14. in 15. maja 2019 gostil Njegovo kraljevo visokost princa Edwarda grofa Wesseškega, najmlajšega sina kraljice Elizabete II.

Predsednik republike je princa Edwarda na obisk v Slovenijo povabil ob svojem uradnem obisku v Združenem kraljestvu, kjer se je konec februarja mudil kot gost kraljice.

Obisk britanskega princa bo zagotovo dal dodaten zagon dvostranskim odnosom med državama. Slovenski predsednik in britanski princ bosta ob tem s posebno prireditvijo v Gornjem Suhorju pri Vinici obeležila dan slovensko-britanskega prijateljstva med državama, z željo, da bi ta dan postal tradicionalen.

Slovenija in Združeno kraljestvo sta 2017 obeležila 25-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Zlasti od vstopa Slovenije v Evropsko unijo in NATO leta 2004 ju povezuje dobro sodelovanje na evropski ravni in v okviru zavezništva. Državi imata sorodne poglede na pomen ohranjanja miru, varnosti in blaginje v svetu, predvsem v Jugovzhodni Evropi, krepitev demokracije in vladavine prava za učinkovito multilateralno sodelovanje držav - tako v okviru OZN kot drugih forumov.

Državi kljub napovedanemu izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije tesno povezujejo evropske vrednote in tradicija. Združeno kraljestvo z izstopom iz Evropske unije ne zapušča Evrope in ostaja naš pomemben gospodarski partner ter varnostni zaveznik v NATO. Druži nas skupno zavedanje o pomenu varnosti in stabilnosti ter splošnega napredka v svetu, še posebno v Evropi, in v državah Zahodnega Balkana.Predstavniki medijev boste za spremljanje obiska potrebovali AKREDITACIJSKE PRIPONKE, zato vas prosimo, da se akreditirate prek spletnega akreditacijskega sistema Urada Vlade RS za komuniciranje http://akreditacije.ukom.gov.si/aktualni-dogodki/dogodek/obisk-princa-edwarda-grofa-wesseskega-150/.

Akreditirate se lahko do 12. maja 2019, do polnoči. Akreditacijske priponke boste predstavniki medijev lahko prevzeli v ponedeljek, 13. maja 2019, na Uradu Vlade RS za komuniciranje, med 10. in 12. uro.

Program boste prejeli naknadno.

Za morebitna dodatna vprašanja v zvezi z akreditacijami se obrnite na Andreja Savellija, tel.: 01 478 2698, GSM: 031 855 127, e-mail: andrej.savelli@gov.si.