SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor pred sprejemom za športnike nagovoril navzoče in javnost glede terorističnih napadov v Bruslju

Ljubljana, 22. 3. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je pred današnjim tradicionalnim sprejemom za športnike Smučarske zveze Slovenije nagovoril navzoče in javnost glede terorističnih napadov v Bruslju, ki so terjali številne nedolžne žrtve.


Besedilo izjave predsednika republike (Velja govorjena beseda!):

"Spoštovani, vabim vas, da z minuto molka počastimo spomin na žrtve današnjega terorističnega napada v Bruslju.

Visoki gostje, dame in gospodje.

Malo prej sem, z veliko žalostjo, poslal sožalno pismo Njegovemu veličanstvu Filipu, kralju Belgijcev.

Zapisal sem, da me je globoko pretresla vest o današnjih terorističnih napadih v Bruslju, ki so nasilno vzeli življenje mnogim nedolžnim žrtvam. Šlo je za zavržno dejanje v osrčju Evrope, ki mora biti deležno najostrejše obsodbe vsega svobodnega in miroljubnega sveta.

Prosil sem ga, da sprejme moje globoko sožalje, sožalje Republike Slovenije in vseh naših ljudi. Zapisal sem, da v teh težkih trenutkih iskreno čutimo s svojci žrtev. In da izražamo globoko solidarnost slovenskega naroda z belgijskim.

Njegovo Veličanstvo sem prosil, da družinam in svojcem preminulih prenese izraze našega globokega sočutja.

Visoki gostje, dame in gospodje.

Zares nihče ni pričakoval, da bomo danes tako začeli ta sprejem. Tudi jaz ne. Še včeraj sem v tej isti svečani dvorani nagovoril mednarodni simpozij. Pozval sem k večji enotnosti, povezanosti in solidarnosti Evropske unije, da bi učinkoviteje zavarovali mir, varnost in blaginjo pol milijarde Evropejcev. Tudi zavoljo današnjih tragičnih dogodkov sem v to zgodovinsko nujnost toliko bolj prepričan.

Nadaljevanje terorističnih napadov v Evropi tudi med našimi ljudmi upravičeno zbuja zaskrbljenost. Toda s to pretečo in nepredvidljivo nevarnostjo se ne smemo soočiti s strahom, temveč premišljeno in odločno.

Kot predsednik republike poudarjam, da zagotavljamo vse kar je v naši moči, da ohranimo in okrepimo varnost naše države in naših ljudi. Skupaj z drugimi državami Evropske unije si bomo še naprej prizadevali najti učinkovite načine za preprečevanje terorističnih napadov, da zagotovimo mir, varnost in naš svoboden in strpen način življenja.