Predsednik republike s častnim pokroviteljstvom podprl projekt »Slovenija – častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu«

Ljubljana, 31. 1. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Jürgena Bossa, direktorja frankfurtskega knjižnega sejma, in Simone Bühler, vodjo programa "država - častna gostja" v okviru te prireditve. Sprejema sta se udeležila tudi Aleš Novak, direktor Javne agencije za knjigo RS, in Renata Zamida, koordinatorica projekta pri tej agenciji.

Predsednika republike so seznanili z dejavnostmi, s katerimi si prizadevajo za nastop Republike Slovenije kot osrednje gostje mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu. V letošnjem letu so dejavnosti pričeli prav z današnjim obiskom vodstva frankfurtskega sejma, v okviru katerega se gostje želijo prepričati o podpori, ki jo ima projekt med deležniki na področju knjige, kot tudi med političnimi odločevalci.

Podporo projektu je izkazal tudi predsednik republike Borut Pahor s prevzemom častnega pokroviteljstva nad kandidaturo Republike Slovenije za častno gostjo mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2021.

Nastop Slovenije na najpomembnejši tovrstni prireditvi na svetu je pomemben tako z vidika dolgoročne prepoznavnosti in umestitve slovenskih avtorjev, slovenske literature in nasploh slovenske ustvarjalnosti na področju knjige na nemškem govornem področju, pa tudi z vidika širše prepoznavnosti slovenske ustvarjalnosti ter njenih kulturnih in gospodarskih potencialov. Med temeljne cilje na področju knjige tako ta nastop uvršča tudi Nacionalni program za kulturo 2014 – 2017.

Predsednik republike sprejel vodstvo mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu
Foto: Daniel Novakovič / STA