Predsednik Pahor na odprtju SBC foruma: “Dozorel je čas za velik dogovor socialnih partnerjev, države, delodajalcev in sindikatov."

Postojna, 15. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Postojni udeležil odprtja foruma SBC (Slovenian Business Forum) z naslovom "Povezovanje brez primere: Slovenija in Nemčija".
     Na forumu so podpisali tudi sporazum o sodelovanju z nemškim združenjem malih in srednjih podjetij BVMW. Gre za eno največjih tovrstnih združenj na svetu, od sodelovanja pa si obetajo nadaljnjo poglobitev že tako dobrih poslovnih odnosov z Nemčijo.

     V pozdravnem nagovoru je predsednik Republike Slovenije izpostavil pomembnost podpisa sporazuma, ki bo dal nemško-slovenskemu sodelovanju nov zagon. Ob tem je dodal, da ta podpis ni dragocen le v poslovnem smislu, temveč predstavlja tudi podlago za prenos vrednostnih vzorcev, ki so zelo pomembni za prihodnji razvoj naše države.

     Glede priložnosti Slovenije pa je predsednik dejal, da je dozorel čas za velik dogovor socialnih partnerjev, države, delodajalcev in sindikatov. »Vsi omenjeni bi se morali nečemu odreči, da bi vsi skupaj dolgoročno pridobili; formula je: višje plače, nižji davki in večja prožnost trga dela,« je poudaril predsednik.

     Današnji dan za odprtje foruma  SBC ni bil izbran naključno: 15. januar je dan nemškega priznanja samostojne Slovenije, kar je v govoru izpostavil tudi predsednik republike. Spomnil je, da je Nemčija pri priznanju samostojnosti Slovenije odigrala nenadomestljivo vlogo, ne da bi pozneje za to zahtevala kaj v zameno.

     Slovenska poslovna skupnost je imela po besedah predsednika republike veliko priložnosti v Nemčiji že pred osamosvojitvijo, sodelovanje pa se je nato le še krepilo. Ob tem je predsednik spomnil, da je prav sindikat nemških bank Sloveniji leta 1993 odobril prvo posojilo. "Brez nekega zaupanja na čisto človeški, poslovni in državni ravni to takrat verjetno ne bi bilo mogoče," je zaključil predsednik.

     Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Postojni udeležil odprtja SBC foruma (Slovenian Business Forum) z naslovom "Povezovanje brez primere: Slovenija in Nemčija"
     Foto: Bor Slana