Predsednik Pahor sprejel predstavnike primarnih pediatrov: "Kolektivna imunost in zaščita vseh prebivalcev pred nalezljivimi boleznimi morata biti splošen cilj Republike Slovenije"

Ljubljana, 20. 4. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predstavnice in predstavnika Sekcije za primarno pediatrijo, ki deluje v okviru Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva, ter predstavnico Projekta Imuno Društva študentov medicine Slovenije. Pogovor o problematiki cepljenja v Sloveniji je bil pripravljen ob evropskem in svetovnem tednu cepljenja, ki bo potekal od 24. do 30. aprila pod globalnim geslom "Cepljenje deluje – za zaščito zdravja v vseh starostnih obdobjih".

Predsednik je v pogovoru izrazil podporo in naklonjenost prizadevanjem zdravniške stroke, ki je enotna glede pomena cepljenja v sodobnem času. Sogovorniki so se strinjali, da so otroci posebna družbena skupina, saj so v celoti odvisni od odraslih, kar pomeni, da nimajo možnosti sami vplivati na svoj položaj. Zato so izjemno ranljivi in potrebujejo posebno skrb in zaščito. "Naloga države je, da pripravi ustrezno zakonodajo in ukrepe in tako najbolje poskrbi za zaščito in varnost otrok ter pogoje za njihov zdrav razvoj. Ključno pa je, da se zaskrbljenim staršem ponudi ustrezne strokovno argumentirane odgovore na njihove skrbi in dileme,” je dejal predsednik Pahor.

Predstavniki in predstavnice primarnih pediatrov so potrdili, da ima Slovenija še vedno enega najboljših sistemov za zagotavljanje zdravstvene oskrbe otrok in mladostnikov, tako v preventivnem kot v kurativnem smislu. Izpostavili pa so, da je še posebej potrebno graditi na osveščenosti javnosti o potrebi po cepljenju kot učinkoviti zaščiti skupnosti kot celote.

Predsednik republike sprejel predstavnike Sekcije za primarno pediatrijo
Foto: Nebojša Tejić/STA