Predsednik republike: "Prva gugalnica za gibalno ovirane otroke na javnih površinah izpolnjuje poslanstvo. Otroški smeh, nasmeh z gugalnice."

Murska Sobota, 19. 4. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na otroškem igrišču ob Soboškem gradu v Murski Soboti, udeležil postavitve prve gugalnice za gibalno ovirane otroke na javnih površinah ter predstavitve projekta Nasmeh z gugalnice, katerega častni pokrovitelj je. Dogodka se je udeležila tudi ambasadorka projekta Varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije Vlasta Nussdorfer.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na otroškem igrišču ob Soboškem gradu v Murski Soboti, udeležil postavitve prve gugalnice za gibalno ovirane otroke na javnih površinah
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik republike je v nagovoru poudaril, da današnja simbolična otvoritev prve gugalnice za gibalno ovirane otroke na javnih površinah v Sloveniji ne pomeni rešitev vseh problemov za osebe s posebnimi potrebami, a predstavlja prvi korak k reševanju enega izmed problemov, da bodo vsi otroci lahko preživljali srečno in nasmejano otroštvo. "Korak za korakom se prebijamo iz krize. Uspešne zgodbe, kot je današnja, dajejo upanje in zagon, da ljudje, še posebej pa otroci, v najtežjih trenutkih niso sami. Tudi pri sebi moramo imeti tiste male, najmanjše zamisli o tem, kako bi lahko izboljšali kakovost našega življenja", je dejal predsednik in se zahvalil pobudnicama akcije za njun pogum pri izpeljavi projekta.

Ideja za projekt Nasmeh z gugalnice, katerega namen je obogatitev javnih in drugih igralnih površin z gugalnicami za gibalno ovirane otroke, je nastala v sodelovanju Urada predsednika Republike Slovenije in dveh vzgojiteljic, Aleksandre Pinterič in Lee Lehner. Vzgojiteljici sta uradu predsednika predstavili zgodbo Hanina božična želja, ki je nastala po resničnem dogodku, ko si je v posebnem oddelku vrtca za božič zaželela, da bi lahko hodila in je svojo željo zapisala v pismu Božičku. Zgodba je bila podlaga za akcijo zbiranja sredstev za postavitev gugalnice za gibalno ovirane otroke, katere namen je spodbuditi k vzpostavljanju novih vrednot in prispevati k strpnosti in sprejemanju drugačnosti.