Slovenija si prizadeva za ohranjanje mednarodnega miru

Cerje, 20. 9. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je ob mednarodnem dnevu miru udeležil prireditve ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju, kjer je bil slavnostni govornik.

Predsednik je v govoru poudaril velik pomen ohranjanja mednarodnega miru, k čemur si prizadeva tudi Slovenija, ki pripada tistemu velikemu delu mednarodne skupnosti, ki si želi in si prizadeva za trajen mir. Pogoj za to je mirno reševanje sporov. "Prav s tem namenom, da se ohranja mir, so bili ustanovljeni Združeni narodi, ki ostajajo v sodobni mednarodni skupnosti nenadomestljiv instrument za ohranjanje in krepitev mednarodnega miru," je povedal predsednik.

Predsednik je izrazil željo, da bi zborovanje na Cerju, ki je namenjeno praznovanju miru kot najdragocenejše vrednote, in vsako leto sovpada z začetkom zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, postalo tradicionalno. "Mir ne prevlada nad vojno kar tako, treba si je zanj prizadevati. Na Cerju se zavezujemo, da si bomo državljanke in državljani Republike Slovenije ter država Slovenija prizadevali, da pride do ohranjanja zaupanja mednarodne javnosti v krepitev miru", je povedal predsednik in opozoril na veliko sporočilno vrednost, ki jo ima današnji dogodek. "Vsi skupaj si moramo prizadevati, da miru ne jemljemo kot samoumevno, ampak kot temeljno vrednoto, ki jo je treba spoštovati in skrbeti, da ne bi bila spet ogrožena. Smo majhen narod, v našem velikem interesu je, da se ohranja mednarodni mir", je izrazil predsednik.

"Današnja prireditev na Cerju je dragocen prispevek k zavedanju, da si moramo vsak dan, vsi, in po vseh najboljših močeh prizadevati in sebe vzgajati v duhu za krepitev in ohranitev miru. Da ta nikoli več ne bo na preizkušnji", je sklenil predsednik republike.

Slovenija si prizadeva za ohranjanje mednarodnega miru
Foto: Nebojša Tejić/STA