SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na uradnem obisku gosti predsednico Republike Malte Mario Luiso Coleiro Preca

Ljubljana, 25. 2. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes na uradnem obisku gosti predsednico Republike Malte Mario Luiso Coleiro Preca s soprogom. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednik Pahor in predsednica Coleiro Preca zadržala v pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama.

Slovenski predsednik je na pogovorih s predsednico uvodoma izpostavil dobre in prijateljske odnose med dvema državama in narodoma ter dejal, da ga veseli, da je predsednica Malte za svoj prvi obisk v tujini izbrala prav Slovenijo. Tudi predsednica Malte je odnose med državama označila kot dobre in brez odprtih vprašanj, ter poudarila, da državi dobro sodelujeta na političnem in gospodarskem področju, kjer pa obstaja možnost poglobitve in povečanja blagovne in storitvene menjave.

V nadaljevanju pogovora sta predsednik Pahor in malteška predsednica govorila tudi o aktualnih notranjepolitičnih razmerah na Malti in v Sloveniji ter o vprašanjih, povezanih z Evropsko unijo. Izmenjala sta poglede tudi o drugih zunanjepolitičnih zadevah v širši mednarodni skupnosti, vprašanjih afriškega severa in Bližnjega vzhoda s posebno pozornostjo do razmer v Libiji. Veliko pozornosti sta namenila izpostavljenosti Malte migracijskim pritiskom, predvsem iz severnega in vzhodnega dela Afrike ter se strinjala, da nestabilna situacija v Libiji predstavlja grožnjo za celotno Evropo. Sogovornika sta govorila tudi o konfliktu v Ukrajini in njegovih možnih implikacijah na vzhodno Evropo ter predvsem na regijo Zahodnega Balkana.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes na uradnem obisku gosti predsednico Republike Malte Mario Luiso Coleiro Preca
Foto: Daniel Novakovič/STA

Posebno pozornost sta sogovornika namenila posvetila islamskemu radikalizmu in terorizmu. Soglašala sta, da prizadevanja za okrepljeno varnost ne smejo postati edino vodilo ravnanj, saj bi s tem utegnili ob rob potisniti skrb za temeljne človekove pravice in svoboščine, in izrazila prepričanje, da odgovor na grožnje, ki jih predstavlja terorizem, ne more biti zgolj v represiji, temveč mora mednarodna skupnost nasloviti okoliščine, ki vodijo v radikalizacijo, nasilni ekstremizem in terorizem.

"Svet je danes manj varen, kar pa ne sme vzeti volje državam, da ne bi še naprej iskale poti in načinov za reševanje konfliktov po mirni poti," je dejal predsednik Pahor in poudaril, da sta Malta in Slovenija državi, ki sta mirnemu reševanju sporov zelo privrženi.

V izjavi na novinarski konferenci je slovenski predsednik izrazil prepričanje, da imata Slovenija in Malta kot mediteranski državi, članici Evropske unije in neveliki državi veliko skupnega. Omenil je, da sta se s predsednico Malte pogovarjala o možnostih razvoja Luke Koper v luči izkušenj, ki jih ima Malta pri izgradnji in delovanju logističnega servisiranja. "S predsednico sva se dogovorila, da bova nagovorila tudi predsednika vlad in gospodarskih zbornic Slovenije in Malte, da proučijo in podrobneje pogledajo možnosti za sodelovanje Slovenije in Malte pri načrtih za Luko Koper," je dejal predsednik Pahor in dodal, da sta se s predsednico pogovarjala tudi o drugih možnostih povečanja sodelovanja na gospodarskem področju, saj obe državi v zadnjem času beležita zavidljivo gospodarsko rast glede na evropsko povprečje.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes na uradnem obisku gosti predsednico Republike Malte Mario Luiso Coleiro Preca
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Malte je dejala, da je vesela, da se je začel postopek za podpis Sporazuma o varovanju tajnih podatkov in da bo podpisan Memorandum o sodelovanju med MZZ Republike Slovenije in Sredozemsko akademijo za diplomatske študije. Predsednica je poudarila, da sta Slovenija in Malta relativno manjši državi v okviru Evropske unije, ki se soočata s podobnimi izzivi. Izrazila je prepričanje, da bodo pogovori prispevali k nadaljevanju dobrih odnosov med državama, tudi na socialnem področju, na področju izobraževanja in športa. "Šport je ključni element za razvoj in blagostanje naše družbe," je poudarila predsednica Malte in izpostavila, da so slovenski eksperti pripravljeni sodelovati pri prenosu dobrih praks in z Malto podpisati Memorandum o sodelovanju na področju športa. Dejala je, da si Malta želi izmenjavo dobrih praks s Slovenijo na različnih področjih.

Predsednica Malte je v zaključku dejala, da obe državi v okviru Evropske unije veliko prispevata, spodbujata ekonomski razvoj in socialne vrednote in poudarila pomen miru za prihodnje rodove.

Predsednica Malte se bo danes srečala še s predsednikom Državnega zbora dr. Milanom Brglezom in predsednikom vlade Republike Slovenije dr. Mirom Cerarjem, jutri pa se bo posvetila obisku slovenskih humanitarnih društev in organizacij; obiskala bo restavracijo Druga violina, Center za usposabljanje, delo in varstvo Draga, srečala pa se bo tudi s predstavniki Slovenske filantropije, društva Ključ in platformo Sloga.

Gospod Edgar Preca, soprog predsednice Republike Malte je po koncu sprejema z vojaškimi častmi pričel ločeni program, v okviru katerega si je ogledal staro mestno jedro Ljubljane, obiskal Ljubljanski grad, Mestni muzej Ljubljana, Hišo eksperimentov ter Blejski grad.