Giorgio Banchig

Medalja za zasluge, vročitev 26. aprila 2016

Medalja za zasluge
za prizadevno delo za ohranitev slovenskega jezika, kulture in zavesti

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Giorgiu Banchigu vročil odlikovanje medaljo za zasluge 26. aprila 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Giorgiu Banchigu vročil odlikovanje medaljo za zasluge na slovesnosti v Predsedniški palači
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja medalje za zasluge
Foto: STA/Nebojša Tejić

Utemeljitev:

Novinar, publicist, zgodovinar, dolgoletni urednik mesečnika oziroma štirinajstdnevnika Dom ter vsestranski kulturni delavec Giorgio Banchig velja za najboljšega poznavalca zgodovine beneške Slovenije. Veliko je raziskoval in svoja razkritja zapisal v številnih prispevkih o zgodovini in kulturi Benečije. Bil je urednik mnogih knjig in publikacij, predavatelj v Benečiji, Italiji, Sloveniji, Evropi in na drugih kontinentih. Je tudi avtor besedil za predstave gledališke skupine Beneško gledališče.
Giorgio Banchig je ustanavljal in vodil številne slovenske ustanove v Benečiji. Bil je med ustanovitelji Inštituta za slovensko kulturo in njegov podpredsednik. Vodil je Zavod za slovensko izobraževanje. Skoraj dvajset let je bil deželni podpredsednik Sveta slovenskih organizacij in njegov predsednik za Videmsko pokrajino. V tej vlogi je zavzeto deloval za sprejem državnega in deželnega zaščitnega zakona za slovensko manjšino in si prizadeval za podržavljanje dvojezičnega vrtca in osnovne šole ter za odprtje dvojezične srednje šole. Bil je tudi strokovni vodja beneških kulturnih dni.
Giorgio Banchig je študiral teologijo v Vidmu, magistriral na Papeški univerzi v Rimu in po študiju nekaj let poučeval na srednji šoli v Vidmu. Leta 1996 je dal pobudo za ustanovitev združenja Blankin, ki je krovna kulturna organizacija katoliških Slovencev v Videmski pokrajini. V združenju je poleg številnih posameznikov včlanjenih osem društev in skupin iz Benečije, Rezije, Kanalske doline in Vidma, Giorgio Banchig pa je njegov predsednik. Bil je tudi pobudnik ustanovitve založniške zadruge Most, leta 1999 pa informacijskega biltena Slovit, ki italijanskemu bralcu odkriva položaj slovenske manjšine in ga Giorgio Banchig ureja še danes.
V spoštovanja vrednem opusu Giorgia Banchiga je knjiga »Benečija – ko se mala in velika zgodovina srečata«, ki jo je izdal v slovenščini in italijanščini. Preteklost beneškega ozemlja prikaže skozi lokalne dogodke in vlogo malih ljudi, tudi tamkajšnjih slovenskih malih posestnikov. Poznavanje svoje zgodovine je pravica, ki se je še posebej zavedaš, če si odrinjen na obrobje. To je bilo izhodišče delovanja Giorgia Banchiga, ki je s svojim delom in delovanjem trajno zaznamoval prisotnost Slovencev v Benečiji.