Predsednik Pahor čestital nagrajencema Državljan Evrope 2015 Dragu Jančarju in Tomu Križnarju

Ljubljana, 3. 7. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na Vodnikovi domačiji v Ljubljani srečal s slovenskima prejemnikoma nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope 2015, Dragom Jančarjem - enim najuspešnejših in najbolj prevajanih sodobnih slovenskih literarnih ustvarjalcev in Tomom Križnarjem - novinarjem, piscem, avtorjem dokumentarnih filmov in aktivistom za človekove pravice.

Predsednik republike je prejemnikoma nagrade čestital in se jima zahvalil za delo, s katerim Evropi in svetu kažeta našo državo v najbolj plemeniti luči.

Predsednik Pahor čestital nagrajencema Državljan Evrope 2015 Dragu Jančarju in Tomu Križnarju
Foto: Anže Malovrh


Osrednji temi nagrade za to leto sta bila mednarodni razvoj in boj proti revščini. Kandidate vsako leto predlagajo evropski poslanci, in slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so bili prisotni tudi na današnjem srečanju. Evropski parlament nagrado državljan Evrope podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili dejavni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel evropske listine temeljnih pravic v praksi.

Lani sta nagrado Državljan Evrope 2014 prejela Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar, leto pred tem pa tržaški pisatelj Boris Pahor.