SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na slavnostni akademiji ob 60-letnici farmacevtskega podjetja Krka, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto

Novo mesto, 23. 4. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob 60-letnici farmacevtskega podjetja Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto, kjer je zbrane tudi nagovoril.


Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne akademije ob 60-letnici farmacevtskega podjetja Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Slavnostni govor predsednika republike Boruta Pahorja:


KRKA JE USPEŠNA TUDI ZATO, KER SO SE VODILNI UPRLI SKUŠNJAVI DIVJE PRIVATIZACIJE

Spoštovane gospe in gospodje.

V današnji izdaji časnika Finance predsednik uprave Jože Colarič pojasnjuje razloge za uspeh Krke. Na vprašanje, kako Krki uspeva iz leta v leto rasti, krepiti prodajo in dosegati dobičkonosnost odgovarja: »vsi imamo svoje delo in vsi smo pomembni«.

Pojasnilo se zdi na prvi pogled preveč preprosto. Dejstvo je, da je uspešno organizirati in voditi ekipo čez deset tisoč zaposlenih, v kateri ima vsak svoje delo in je enako pomemben, izjemno težko. In uspeh Krke je izjemen uspeh.

Sprejmite prosim spoštovani gospod predsednik uprave, vsi zaposleni vseh generacij, moje iskrene čestitke ob praznovanju vašega jubileja. Kot predsednik republike vam čestitam v imenu države, položaj pa mi dopušča, da to storim tudi v imenu vseh naših ljudi. Na vaše uspehe niste upravičeno ponosni samo vi, temveč je nanje ponosna vsa Slovenija.

Spoštovane gospe in gospodje,

pred 60-imi leti je mag. Boris Andrijanič postavil farmacevtski laboratorij, kjer je z dvema strojema za kovanje tablet in dvema destilacijskima aparatoma delalo pet zaposlenih. Njihova filozofija je bila »biti ena duša in telo«. Danes je globalni farmacevtski koncern, ki daje kruh, socialno varnost in samozavest več kot deset tisoč zaposlenim.

S prodajo nad milijardo evrov ste visokemu jubileju v čast postavili nov zgodovinski mejnik. Prisotni ste več kot v 70-ih državah sveta. Povprečna plača je dve tretjini višja kot na državni ravni, minimalna plača je 800 evrov neto. Letošnja božičnica znaša 1258 evrov. Ob doseganju ciljev je dvakrat na leto izplačan znesek za uspešnost, kar znese približno za eno dodatno plačo.

Te vsem razumljive ilustracije 60-letnih dosežkov jemljejo sapo. Toliko bolj, ker vse to ni plod nekega monopolnega položaja, temveč rezultat, dosežen v zelo zahtevni globalni konkurenci.

Ali si je torej uspeh Krke res mogoče razložiti s tako preprostim pojasnilom predsednika uprave? Je mogoče, vendar samo pod pogojem, da ga umestite v zelo težko dosegljiv poslovni kontekst in koncept. Vizija, trdo delo, vlaganje v lastno znanje in razvoj, inovativnost in stremljenje k odličnosti, prodor na nove in nove trge, investicije v nove proizvodne zmogljivosti, dober odnos med vodstvom koncerna in sindikatom, družbena odgovornost. Vse to, še več od tega. Morda tudi kanček poslovne sreče. Kar je tudi prav in pravično, ker je sreča na strani pogumnih ljudi.

Spoštovane gospe in gospodje,

ni dvoma. Krka je šampion. Bila je pred krizo, med krizo in bo po njej. Ali je med naštetimi razlogi za uspeh še kakšna okoliščina, ki jo velja omeniti posebej? Je. Krka, zlasti njeno vodstvo, se je uprlo skušnjavi divje privatizacije. Mnogi drugi šampioni se niso. Danes jih ni več ali pa o njih slišimo zlasti v kronikah. Toda nastajajo novi. V pogovorih z njimi vidim, da veliko bolj razumejo odnos med lastnino in odgovornostjo. Spreminja se tudi definicija poslovnega uspeha.

Dobiček je poslovni pogoj toda ni edini cilj. Za tako obnašanje ne vidijo zgledov samo v tujini, tudi doma. Krka je omenjena pogosto.

Spoštovane gospe in gospodje,

vse te dosežke prepoznava tudi država, ki je Krko uvrstila med družbe strateškega pomena. Med drugim to pomeni, da imate še naprej pravico in odgovornost, da izbirate vaše poslovne poti, da ste neodvisni in samostojni. Zaradi vaših uspehov, ki so plod vsega naštetega, nima nihče pravice posegati po vaših dosežkih, ugledu ali premoženju, če sami tako ne presodite.

Spoštovani gospod predsednik uprave,
zaposleni,
gospe in gospodje,
štejem si v veliko čast, da sem danes v vaši družbi.
Hvala in vse dobro.