SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor sprejel ministra za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške dr. Mira Kovača

Ljubljana, 22. 3. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 22. marca 2016, sprejel ministra za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške dr. Mira Kovača. Predsednik Pahor je pogovor začel z oceno, da so razmere v mednarodnem okolju takšne, da je tesno sodelovanje obeh držav obojestransko koristno, kljub temu, da imata glede nekaterih vprašanj nasprotna stališča. To velja še posebej za arbitražni sporazum o določitvi meje.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel ministra za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške dr. Mira Kovača
Foto: Daniel Novakovič/STA

Glede arbitraže Slovenija zagovarja načelo pacta sunt servanda, da je mednarodne pogodbe potrebno spoštovati. V tem kontekstu je predsednik republike poudaril, da je Slovenija arbitražni sporazum sprejela na referendumu. Hrvaškega ministra je pozval, da ima Hrvaška to okoliščino še posebej pred očmi. Z ljudsko voljo je bil na referendumu v Sloveniji namreč potrjen dogovor, da Slovenija podpre vstop Hrvaške v EU, hkrati pa se obe državi obvežeta sprejeti odločitev arbitražnega sodišča o končni določitvi meje med državama vključno s stikom Slovenije z odprtim morjem.

Dokler sodišče dela, po mnenju predsednika Pahorja, ni razlogov za poslabšanje zaupanja in sodelovanja med državama. Zato se je predsednik Pahor, kljub enostranski odločitvi Hrvaške za začetek postopka za izstop iz pogodbe, konec julija lani zavzel za nadaljevanje dobrega sodelovanja s hrvaško predsednico Grabar-Kitarovič. Predsednik Pahor je z zadovoljstvom govoril o njunih nadaljnjih skupnih načrtih glede poglabljanja dvostranskega sodelovanja in njunega voditeljstva procesa Brdo Brijuni.