SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor nastopil kot govornik na otvoritvi Visokega zasedanja GS OZN in sopredsedujoči na okrogli mizi na temo naslavljanja vzrokov migracij

New York, ZDA, 19. 9. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sodeloval na Visokem zasedanju Generalne skupščine OZN o odzivu na velike premike beguncev in migrantov, kjer je nastopil kot govornik na plenarnem zasedanju, kasneje pa s predsednikom Republike Zambije sopredsedoval okrogli mizi na temo naslavljanja vzrokov migracij. Predsednik je sopredsedoval drugi od šestih okroglih miz, ki so jih med drugim vodili jordanska kraljica Rania, hrvaška predsednica Grabar-Kitarović, kanadski premier Trudeau, mehiški predsednik Nieto, italijanski premier Renzi, grški premier Cipras, podpredsednik Evropske komisije Timmermans.

Ob otvoritvi visokega zasedanja so voditelji sprejeli politično deklaracijo, ki ima namen doseči bolj usklajen in boljši pristop k reševanju begunske krize. Na svetu je trenutno 65 milijonov beguncev ali notranje razseljenih oseb. Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon je predlagal globalni dogovor o beguncih (Global Compact on Refugees), s katerim bi se države zavezale, da letno sprejmejo deset odstotkov vseh beguncev v svetu. V deklaraciji te zaveze ne bo, čeprav so ZN izračunali, da vsako minuto v svetu 24 ljudi zapusti svoj dom. Za boljši in bolj usklajen odgovor bo po novem skrbela Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

V svojem nastopu je Predsednik Pahor ocenil, da smo soočeni z migracijami, kakršnih ni bilo že od druge svetovne vojne, zato je nujen usklajen in učinkovit odziv celotne mednarodne skupnosti. Poudaril je, da migracije na splošno pozitivno vplivajo na gospodarstva in družbe v državah prejemnicah, vendar je potrebno zagotoviti, da so legalne in kontrolirane. Le tako bomo lahko dejansko zagotovili integracijo in zaščito vsem, ki bežijo pred konflikti in preganjanjem. Dejal je, da Slovenija aktivno sodeluje v tem sistemu in se zavzema za povečano humanitarno pomoč ter zagotovitev varne prihodnosti vsem.

Predsednik Pahor se je ob današnjem zasedanju srečal s predsednikom Slovaške republike Andrejem Kisko, s katerim sta govorila o prihodnosti Evrope in o problematiki migracij, ki ne bi smela razdvajati Evropske unije. Soglašala sta, da je pri soočanju z migracijami nujen učinkovit nadzor nad zunanjimi mejami EU ter izrazila stališče, da je potrebno nasloviti vzroke migracij in okrepiti sodelovanje z državami izvora in tranzita. Strinjala sta se tudi, da so dobri odnosi med sosedskimi državami in državami Srednje Evrope ključni pri upravljanju migracijskega toka, solidarnost celotne EU po tem globalnem izzivu pa je temeljnega pomena za prihodnost EU.

Dotaknila sta se nadaljnjih prioritet Evopske unije po izidu britanskega referenduma. Predsednik Pahor je poudaril, da je potrebno ponovno vzpostaviti zaupanje med državami članicami ter okrepiti zaupanje v delovanje institucij Evropske unije, ki sta je načeli migracijska kriza in reševanje krize evroobmočja. Zavzel se je za trdno, povezano in enotno EU. Govorila sta tudi o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih, kot so odnosi med EU in Rusijo in druge teme. Strinjala sta se, da so odnosi med Slovenijo in Slovaško tradicionalno dobri, prijateljski ter brez odprtih vprašanj. Pri tem je predsednik Pahor predsednika Kisko povabil, da prihodnje leto obišče Slovenijo.

Predsednik se je srečal tudi z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio, s katerim sta govorila o ekonomski dimenziji migracij in pomenu razvojne pomoči za naslavljanje vzrokov migracij. Dogovorila sta se, da bosta pogovor nadaljevala prihodnje leto v Sloveniji.

Jutri bo predsednik Pahor nastopil na splošni razpravi, ki ji bo predsedoval Peter Thomson, stalni predstavnik Fidžija v Združenih narodih, posvečena pa bo implementaciji razvojne agende do leta 2030 in bo potekalo pod naslovom "Cilji trajnostnega razvoja: univerzalni pristop k preoblikovanju sveta" (The Sustainable Development Goals: a universal push to transform our world).

Predsednik Pahor bo na povabilo generalnega sekretarja OZN Ban Ki-moona sodeloval na tradicionalnem kosilu za vodje delegacij. Udeležil se bo sprejema, ki ga v imenu EU gosti predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, kjer se bo z njim tudi srečal na krajšem pogovoru. Zvečer pa se bo na povabilo predsednika ZDA Baracka Obame udeležil sprejema, ki ga za vodje delegacij na splošni razpravi vsako leto priredi ameriški predsednik.

Ob robu visokih dogodkov in splošne razprave 71. zasedanja Generalne skupščine OZN se bo predsednik Pahors sestal tudi z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom, predsednikom 71. zasedanja Generalne skupščine Petrom Thomsonom in nekaterimi drugimi svetovnimi voditelji. Udeležil se bo še nekaterih drugih dogodkov in sprejemov, na primer Foruma OZN z naslovom "Zasebni sektor in globalni cilji – zagotavljanje poti naprej".

Predsednik Pahor nastopil kot govornik na otvoritvi Visokega zasedanja GS OZN in sopredsedujoči na okrogli mizi na temo naslavljanja vzrokov migracij