Predsednik Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve Velike Britanije Philipa Hammonda

Ljubljana, 26. 2. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Philipa Hammonda, ministra za zunanje zadeve Velike Britanije. Sogovornika sta uvodoma izrazila zadovoljstvo nad prijateljskimi odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo ter se zavzela za nadaljnjo krepitev vezi med državama na vseh ravneh; na področju gospodarstva, kulture, izobraževanja, znanosti in športa, kot tudi pri vprašanjih, povezanih z Evropsko unijo in drugimi mednarodnimi organizacijami.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel ministra za zunanje zadeve Velike Britanije Philipa Hammonda
Foto: Nebojša Tejić/STA

Osrednjo pozornost sta v pogovoru namenila vprašanju, kako skupaj povečati blaginjo držav članic v skupnem okviru Evropske unije. Minister Hammond je pojasnil, da si Velika Britanija želi določene spremembe, ki naj bodo rezultat poglobljene razprave na ravni vseh držav članic. Ob tem sta sogovornika izpostavila, da je potrebno izboljšati delovanje institucij in se prioritetno osredotočati predvsem na gospodarsko rast in zaposlovanje skozi nadaljnjo poglobitev enotnega trga EU.

Dotaknila sta se tudi ostalih zunanjepolitičnih vprašanj s poudarkom na razmerah v Ukrajini in sosednji regiji Zahodnega Balkana. Pri tem je minister Hammond ponovil svojo zavezanost k večjemu angažmaju za iskanje rešitev v Bosni in Hercegovini (BiH) na podlagi procesa, kot sta ga z nemškim zunanjim ministrom predstavila v skupnem pismu. Predsednik republike Borut Pahor ga je opozoril, da BiH potrebuje politični angažman in podporo na poti k evroatlantskim integracijam. Predsednik Pahor je predstavil aktivnosti Slovenije v okviru pobude Brdo Process in naš prispevek k reševanju preostalih odprtih bilateralnih in regionalnih vprašanj v regiji Zahodnega Balkana.

Glede Ukrajine je minister Hammond predstavil stališče Velike Britanije in izrazil podporo Sloveniji pri uravnoteženem, vendar jasnem stališču do konflikta v vzhodni Ukrajini.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel ministra za zunanje zadeve Velike Britanije Philipa Hammonda
Foto: Nebojša Tejić/STA