Predsednik Pahor bo ob 25. obletnici članstva Slovenije v OZN obiskal sedež OZN v New Yorku

Ljubljana, 21. 5. 2017 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v ponedeljek, 22. maja 2017, ob 25. obletnici članstva Slovenije v Organizaciji združenih narodov (OZN) obiskal sedež OZN v New Yorku. Na dan, ki je tudi praznik slovenske diplomacije, se bo sestal z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom in predsednikom generalne skupščine OZN Petrom Thomsonom.

22. maja praznujemo dan slovenske diplomacije, saj je tega dne leta 1992 Slovenija postala polnopravna članica Organizacije združenih narodov (OZN). Takratni dvig slovenske zastave pred poslopjem OZN v New Yorku je tudi na simbolni ravni vzpostavil Slovenijo kot samostojno državo.

Predsednik republike se bo ob tej priložnosti najprej srečal s predsednikom generalne skupščine OZN Thomsonom. Sledil bo sestanek z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom , s katerim bosta izmenjala poglede na aktualna zunanjepolitična vprašanja. Med temami, ki jih bosta predvidoma naslovila, bodo vprašanje migracij in beguncev, preventivna diplomacija in reforma OZN, aktualna varnostna vprašanja s poudarkom na širšem območju Bližnjega vzhoda in Ukrajine ter razmere v regiji Zahodnega Balkana. Po srečanju se bosta generalni sekretar in predsednik republike skupaj udeležila svečanega sprejema ob obeležitvi 25. obletnice članstva Slovenije v Organizaciji združenih narodov . Na sprejemu bo predsednik republike nagovoril visoke goste iz OZN, stalnih predstavništev držav članic pri OZN in slovensko skupnost, ki živi v New Yorku.

V okviru obiska v New Yorku bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, 21. maja 2017, ob 11. uri vročil dve državni odlikovanji. Z medaljama za zasluge na vojaškem področju bo za hrabro in visoko strokovno človekoljubno akcijo reševanja ponesrečencev na slovenski tovorni ladji Tamar odlikoval pripadnike 102. bojne padalske enote in pripadnike 103. reševalne eskadrilje 106. polka letalske nacionalne garde New York.