Predsednik Pahor bo ob 25. obletnici članstva Slovenije v OZN obiskal sedež OZN v New Yorku

Ljubljana, 21. 5. 2017 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v ponedeljek, 22. maja 2017, ob 25. obletnici članstva Slovenije v Organizaciji združenih narodov (OZN) obiskal sedež OZN v New Yorku. Na dan, ki je tudi praznik slovenske diplomacije, se bo sestal z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom in predsednikom generalne skupščine OZN Petrom Thomsonom.

22. maja praznujemo dan slovenske diplomacije, saj je tega dne leta 1992 Slovenija postala polnopravna članica Organizacije združenih narodov (OZN). Takratni dvig slovenske zastave pred poslopjem OZN v New Yorku je tudi na simbolni ravni vzpostavil Slovenijo kot samostojno državo.

Predsednik republike se bo ob tej priložnosti najprej srečal s predsednikom generalne skupščine OZN Thomsonom. Sledil bo sestanek z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom , s katerim bosta izmenjala poglede na aktualna zunanjepolitična vprašanja. Med temami, ki jih bosta predvidoma naslovila, bodo vprašanje migracij in beguncev, preventivna diplomacija in reforma OZN, aktualna varnostna vprašanja s poudarkom na širšem območju Bližnjega vzhoda in Ukrajine ter razmere v regiji Zahodnega Balkana. Po srečanju se bosta generalni sekretar in predsednik republike skupaj udeležila svečanega sprejema ob obeležitvi 25. obletnice članstva Slovenije v Organizaciji združenih narodov . Na sprejemu bo predsednik republike nagovoril visoke goste iz OZN, stalnih predstavništev držav članic pri OZN in slovensko skupnost, ki živi v New Yorku.

V okviru obiska v New Yorku bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, 21. maja 2017, ob 11. uri vročil dve državni odlikovanji. Z medaljama za zasluge na vojaškem področju bo za hrabro in visoko strokovno človekoljubno akcijo reševanja ponesrečencev na slovenski tovorni ladji Tamar odlikoval pripadnike 102. bojne padalske enote in pripadnike 103. reševalne eskadrilje 106. polka letalske nacionalne garde New York.

  Utemeljitev: (EMBARGO do 21. maja 2017, do 17.15!)

  Operacija, kakršno so aprila letos izvedli pripadniki posebnih enot nacionalne garde iz New Yorka, sodi tudi po njihovih visokih merilih med najzahtevnejše, kar jih lahko izvedejo v svoji karieri. Takrat, v ponedeljek, 24. aprila 2017, so se vrhunsko izurjeni vojaki ameriških elitnih enot odzvali na klic v sili kapitana slovenske tovorne ladje Tamar.

  Ladjo je po eksploziji v shrambi opreme za vzdrževanje ladje zajel požar. Kapitan slovenske ladje je takoj po eksploziji po radiu poklical na pomoč obalno stražo ZDA, a je bila ladja Tamar za njene helikopterje že predaleč, in sicer sredi Atlantskega oceana, 2400 km stran od polotoka Cape Cod. Reševalna naloga je bila zato zaupana 102. in 103. reševalni eskadrilji letalske nacionalne garde iz New Yorka, celotno akcijo pa sta jima poleg ameriške obalne straže pomagali koordinirati tudi kanadska in portugalska obalna straža.

  Na reševalno misijo je odšlo sedem najbolj izkušenih padalcev – reševalcev 106. polka. Iz baze Gabreski v Westhampton Beach so s štirimotornim transportnim letalom tipa Hercules poleteli do kraja nesreče, se sredi oceana v temi spustili s padali v razburkano morje, z napihljivim čolnom odpluli do ladje, kjer je bil požar že pogašen, in temeljito zdravstveno oskrbeli vse poškodovane. Dvema hudo ranjenima, od katerih je bil eden slovenski mornar, so s tem rešili življenje.

  Izjemno zahtevna, a hkrati zelo uspešna reševalna akcija je do namestitve slovenskega mornarja v bolnišnici na Portugalskem trajala več kot 50 ur.

  Največ zaslug za uspešno izpeljano akcijo imajo pripadniki 106. polka letalske nacionalne garde iz New Yorka. S svojo zavzetostjo, strokovnimi veščinami, pogumom in neomajno odločenostjo pomagati ljudem v stiski so se izkazali kot vrhunski pripadniki vojaških sil. S tem so navdih in spodbuda številnim junakom po svetu, ki se znajdejo pred podobnimi hudimi preizkušnjami.

  Drznost in pogum ameriških reševalcev – padalcev nista široko odmevala le v svetu vojaških letalskih profesionalcev, pač pa tudi v širši mednarodni javnosti, predvsem pa v Sloveniji, kjer se občudovanju reševalcev zaradi strokovno izpeljane akcije pridružujeta tudi iskrena hvaležnost in globoko spoštovanje