dr. Caspar Einem

Medalja za zasluge, vročitev 30. oktobra 2013

Medalja za zasluge
za prispevek k vsestranskemu sodelovanju med Slovenijo in Avstrijo


Predsednik republike je pred dnevom reformacije 30. oktobra 2013 v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje dr. Casparju Einemu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil medaljo za zasluge dr. Casparju Einemu za prispevek k vsestranskemu sodelovanju med Slovenijo in Avstrijo
Foto: Stanko Gruden/STA


Utemeljitev:

Dr. Caspar Einem, ugledni avstrijski politik, državni sekretar v uradu zveznega kanclerja (1994), minister za notranje zadeve 1995–1997 ter minister za znanost in promet 1997–2000, je bil leta 2001 izvoljen za predsednika Avstrijsko-slovenske družbe Dunaj in jo vodil dvanajst let, do januarja letos.

Avstrijsko-slovenska družba Dunaj je bila ustanovljena 1. julija 1991, le teden dni po rojstvu samostojne slovenske države. Poročilo družbe, izdano ob njeni 20-letnici, priča o zelo širokem loku njenih dejavnosti – od dokaj razgibanih začetkov, ko so njeni pionirji lobirali za mlado Republiko Slovenijo, ji dajali moralno in gmotno pomoč ter vplivali na avstrijske politike, da bi jo čim hitreje priznali kot samostojno državo, do poznejših številnih prireditev z bogatimi in raznovrstnimi vsebinami na gospodarskem, političnem in kulturnem področju.

Dr. Caspar Einem je gojil tesne stike s Slovenijo že kot minister, kot predsednik Avstrijsko-slovenske družbe Dunaj pa jih je skrbno poglabljal. Navezoval je stike z različnimi avstrijsko-slovenskimi organizacijami v Avstriji, vabil ugledne osebnosti iz Slovenije, med njimi nekdanjega predsednika države, vlade in ustavnega sodišča, ministre in druge, da so s predavanji in razpravami pletli niti medsebojnega poznavanja, razumevanja in sodelovanja, organiziral pa je tudi številne druge velike in odmevne dogodke. Tako je družba med drugim priredila koncert Slovenske filharmonije v Zlati dvorani dunajskega Musikvereina ob 300. obletnici filharmonije, pripravila je meddržavni prometni simpozij Gradec-Maribor, leta 2004 ob vstopu naše države v Evropsko unijo pa tudi Praznik za Slovenijo.

Predano delo dr. Casparja Einema v prid dobrega sosedskega sodelovanja, prijateljstva ter razvoja in blaginje za ljudi priča o veličini njegovega duha, življenjskem optimizmu in vsestranski humanistični omiki, za kar mu Republika Slovenija izreka iskreno zahvalo in globoko spoštovanje.