SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor se bo z nekdanjimi internirankami udeležil komemoracije ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau, 27. 1. 2020 | napovednik

Predsednik Pahor se bo z nekdanjimi internirankami udeležil komemoracije ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v ponedeljek, 27. januarja 2020, udeležil komemoracije ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. V spomin žrtvam bo prižgal svečo ob spominski plošči, ki ima od leta 2008 napis tudi v slovenskem jeziku. Komemorativne slovesnosti se udeležujejo predsedniki držav in vlad ter visoki predstavniki iz številnih držav in nekdanji taboriščniki. Organizator dogodka in njegov formalni nosilec je Spominsko obeležje in državni muzej Auschwitz-Birkenau iz Oświęcima. Častni pokrovitelj dogodka bo predsednik Republike Poljske Andrzej Duda.

Kot na komemorativni slovesnosti ob 70. obletnici, je predsednik republike tudi tokrat v uradno delegacijo Republike Slovenije povabil preživele priče taborišč smrti iz Slovenije. Dogodka se bodo udeležile nekdanje interniranke Sonja Vrščaj, Elizabeta Kumar Maurič, Marija Frlan in Lidija Rijavec Simčič; ukradene otroke, preživele v taborišču, bo predstavljal Janez Deželak. Ga. Marija Frlan bo ravno ta dan praznovala svoj 100. rojstni dan.

Predsednik republike želi nekdanjim taboriščnicam kljub njihovi visoki starosti in zdravstvenim težavam omogočiti udeležbo na svečanosti. Zato smo zanje in njihovo spremstvo uredili prevoz z vladnim letalom, s katerim bodo na Poljsko potovali v ponedeljek, 27. januarja zjutraj, in se isti dan zvečer tudi vrnili.

V Auschwitz je bilo deportiranih 2.346 Slovencev, med njimi jih je več kot polovica umrla. Prvi transport je v taborišče prispel 14. junija 1940, med prvimi Jugoslovani, ki so prispeli tja, pa so bili prav Slovenci.
Generalna skupščina ZN-a je leta 2005 datum osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau izbrala za dan spomina na žrtve holokavsta. Vlada Republike Slovenije je leta 2008 ta datum razglasila za nacionalni dan spomina na holokavst.

Naj spomnimo, da se je predsednik Pahor nedavno udeležil tudi Foruma voditeljev ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst v Jeruzalemu.
Predsednik Pahor bo 30. januarja 2020 slavnostni govornik na spominski slovesnosti, ki bo ob 18. uri potekala v lendavski sinagogi. Spominska obeleževanja pa bo predsednik republike predvidoma maja zaokrožil s tradicionalnim pogovorom dijakov in taboriščnic – internirank iz nemških koncentracijskih taborišč. Prav osebne zgodovinske izkušnje nas najmočneje opominjajo, da si je potrebno za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati.


Informacije za medije - spremljanje komemorativne slovesnosti

Več informacij o dogodku lahko najdete na spletni strani organizatorjev: http://auschwitz.org/en/home-page75/

Za prenos TV signala je pooblaščena poljska nacionalna televizijska postaja TVP. Omenjena tv bo tudi brezplačno odstopila TV signal vsem TV postajam na svetu, ki bodo to želele. TV postaje naj se zato čim preje povežejo z gospo Ewo Borkowsko iz TVP (+48 22 547 68 55, ewa.borkowska@tvp.pl) da se dogovorijo o podrobnostih.

Neposredni prenos dogodka s simultanim prevodom v angleški jezik bo zagotovljen tudi preko spleta (www.auschwitz.org). Za akreditirane novinarje, ki bodo pripravljali pisne izdelke in se v živo oglašali z dogodka, bo na voljo poseben šotor za medije.

Na uradni spletni strani dogodka http://auschwitz.org/en/press75/ so na voljo različna vsebinska gradiva in materiali, ki jih lahko uporabite za svoje poročanje. Za dodatna pojasnila glede medijskih vidikov se lahko obrnete na PR službo Državnega muzeja Auschwitz - Birkenau v Oswiecimu: press@auschwitz.org, tel: +48 33 844 81 45.

Ob tem vas vljudno prosimo, da pred odhodom na Poljsko na elektronska naslova petra.arsic@predsednik.si in katja.kralj-tomsic@predsednik.si sporočite imena predstavnikov medijev, ki so se pravočasno akreditirali in bodo spremljali komemoracijo v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau (NUJNO elektronski naslov in številko mobilnega telefona).

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Petro Aršič, svetovalko predsednika republike za organiziranje dogodkov (041 218 345).


Predviden program, ponedeljek, 27. januar 2020

med 13.40 in 15.10
Prihod predsednika Republike Slovenije ter ostalih vodij delegacij pred vrata smrti v Birkenau na prizorišče svečanosti.
15.30
Začetek svečanosti ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Program:
- pozdravni nagovor predsednika Republike Poljske Anderzeja Dude,
- govor predstavnikov preživelih (trije govori),
- nagovor predstavnika »18 stebrov kampanje za ohranitev spomina« (»The Pillars of Remembrance«),
- zahvala Potra Cywinskega, direktorja Državnega muzeja Auschwitz-Birkenau.
sledi
Molitve: Shofar Sound, molitev Kaddish, molitev El male Rachamim, molitev Oratio pro fidelibus defunctis
17.00
Povabilo voditeljem delegacij in ostalim na polaganje sveč k spomeniku žrtvam. Predsednik Pahor bo položil svečo ob spominsko ploščo, ki ima od leta 2008 napis tudi v slovenskem jeziku.