SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in zvezni predsednik Van der Bellen na Dunaju potrdila odlične odnose med državama in se zavzela za skupno obeležitev stoletnice koroškega plebiscita

Dunaj, 13. 6. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes, na povabilo predsednika Republike Avstrije dr. Alexandra Van der Bellna, mudi na uradnem obisku v Republiki Avstriji. To je drugo uradno srečanje predsednikov, in sodi v okvir nadaljevanja rednega dialoga na predsedniški ravni.

Predsednik Pahor se je v okviru uradnega obiska srečal z gostiteljem, predsednikom dr. Van der Bellnom. Predsednik Pahor je avstrijskemu predsedniku predstavil pobudo, da bi prihodnje leto, ko obeležujemo 100. obletnico Koroškega plebiscita, državi to obletnico počastili skupaj. Predsednika sta soglašala, da je potrebno obeležitev razumeti kot možnost za pogled v prihodnost in utrditev medsebojnih odnosov. Sklenila sta, da jo je mogoče videti kot priložnost in ob njej premišljeno storiti stvarne in simbolne korake, ki naj povežejo oba naroda in državi. »To je velika priložnost, da postavimo stvari, ki so se zdele kot zgodovinski problem, v kontekst prihodnosti, kjer se lahko pokažejo kot rešitve,« je dejal slovenski predsednik v izjavi po pogovorih.

Predsednik republike Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Avstriji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor se je nato srečal tudi z zvezno kanclerko Republike Avstrije dr. Brigitte Bierlein in s predsednikom zveznega parlamenta Republike Avstrije mag. Wolfgangom Sobotko.

Predsednik republike in zvezna kanclerka Bierlein sta v pogovoru izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi in uspešnim gospodarskim sodelovanjem med obema državama, z željo po poglobitvi sodelovanja na področju znanosti in kulture. Sogovornika sta se strinjala, da bo za negovanje in utrjevanje že tako dobrih medsosedskih odnosov pomembno sodelovanje obeh držav v okviru Leta sosedskega dialoga 2020, ki bo še bolj povezalo obe deželi. Pozdravila sta širitveni proces na Zahodnem Balkanu in izrazila zadovoljstvo glede sodelovanja Avstrije pri transnacionalni nominaciji lipicanca na seznam nesnovne dediščine UNESCO. Predsednik Pahor je v pogovoru izrazil prepričanje, da lahko z dialogom in po mirni poti rešimo še tako zahtevna vprašanja.

Srečanje predsednika Republike Slovenije in zvezne kanclerke Republike Avstrije dr. Brigitte Bierlein
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor in predsednik zveznega parlamenta Republike Avstrije mag. Wolfgang Sobotka sta spregovorila predvsem o mednarodnih temah, prihodnosti Evropske unije in zavezanosti multilateralizmu, v katerega pa se žal posega z enostranskimi dejanji. Potrdila sta odlično sodelovanje med obema državama ter se zavzela za močno Evropsko unijo.

Srečanje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika zveznega parlamenta Republike Avstrije mag. Wolfganga Sobotke
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednika Pahor in Van der Bellen sta uradni program sklenila z obiskom Tehniške univerze. Poslovna stolpnica Tehniške univerze na Dunaju je bila leta 2014 prenovljena in je pionirski primer trajnostne gradnje in prenove poslovnih stavb - prva na svetu, ki v omrežje odda več električne energije, kot jo porabi za svoje delovanje. Zgrajena je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in je bila prvotno namenjena laboratorijski dejavnosti. Hkrati s prenovo pa je potekal tudi raziskovalni projekt, v katerem je interdisciplinarna skupina strokovnjakov v postopku celostnega načrtovanja razvila inovativne strategije in tehnologije za doseganje izjemne energijske učinkovitosti poslovnih stavb. Predsednik Pahor se je ob tem srečal tudi s Slovenci, ki študirajo na Dunaju.

Srečanje predsednika Pahorja in predsednika Van der Bellna s študenti Plus-Energie-Bürogeböude Tehnične univerze na Dunaju
Foto: Daniel Novakovič/STA

Naj spomnimo, da je na pobudo avstrijskega predsednika 19 voditeljev evropskih držav in vlad, med prvimi je bil tudi predsednik Pahor, novembra lani podpisalo poziv k ambicioznejšemu podnebnemu ukrepanju. Izjava je bila sprejeta dober teden pred mednarodnim srečanjem voditeljev v Katovicah, v okviru konference pogodbenic Okvirne konference Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC), t. i. COP24, kjer so države potrdile knjigo pravil za izvajanje pariškega sporazuma.

V luči ambicioznejšega podnebnega ukrepanja bo predsednik Pahor 27. junija v Predsedniški palači priredil Posvet o podnebni prihodnosti sveta in Slovenije.

Predsednik Pahor in predsednik Van der Bellen obiskala Plus-Energie-Bürogeböude Tehnično univerzo na Dunaju
Foto: Daniel Novakovič/STA