SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Tina Maze

Zlati red za zasluge, vročitev 25. junija 2013

Zlati red za zasluge
za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob dnevu državnosti na slovesnosti 25. junija 2013 v Predsedniški palači vročil odlikovanje zlati red za zasluge Tini Maze za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem.

Slovesna vročitev odlikovanja zlati red za zasluge in odlikovanj red za zasluge
Foto: STA/Nebojša Tejić


Utemeljitev:

Tina Maze je s svojimi rekordnimi uspehi v letošnji smučarski sezoni postala slovenska narodna junakinja.

V celotni zgodovini ženskega smučanja je le šest smučark zmagalo v vseh petih disciplinah, le trem pa je to uspelo v eni sami sezoni. In ena od njih je Tina Maze. V letošnji sezoni je dosegla kar enajst zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala. Pa to še ni vse. Presegla je tudi dosedanji trinajst let star rekord svetovnega smučanja po številu zmagovalnih stopničk v eni sezoni. Zmagala je v skupnem seštevku disciplin veleslaloma, superveleslaloma in superkombinacije ter bila druga v smuku in slalomu.

Blestela je na smučarskih progah od uvodne tekme naprej, drugega za drugim je presegala rekorde in zaporedoma stopala na stopničke. To so dosežki, ki so slovensko in svetovno smučanje postavili na višjo raven, prihodnjim generacijam smučarjev pa postavili še teže dosegljive cilje.

Veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu 2012/13 mladim slovenskim športnim navdušencem ne pripoveduje le o zmagah, slavi in zvezdništvu njihove ikone Tine Maze. Ne pripoveduje le o dosežkih, pač pa tudi o poti do njih. Pripoveduje o železni volji in odrekanju, o vztrajnosti in samodisciplini, o značajskih potezah in moči osebnosti. Pripoveduje tudi o celotni ekipi, ki je Tino Maze spremljala na njeni zmagoviti poti. O ekipi, ki je znala povezati vsa svoja raznovrstna znanja ter jih tudi sistematično dograjevati z iskanjem in popravljanjem slabosti, ki je znala vzpostavljati zmagovito vzdušje in motivacijo ne glede na morebitne padce ter ki je predvsem verjela, da zmore. Odnosi so temelj uspeha in bistvo življenja, pove Tina Maze ob svojih zmagovitih izkušnjah.

Tina Maze je Slovenijo, njeno zastavo, himno in njene športnike trajno proslavila daleč po svetu. Ves čas svoje tekmovalne sezone je ohranjala spoštljiv odnos do državnih simbolov, poskrbela je za prevod slovenske himne v nekaj svetovnih jezikov, ob vsakem njenem uspehu na zmagovalnem odru je ponosno vihrala slovenska zastava. Predvsem pa je Tina Maze, večkratna izbranka športnih novinarjev Slovenije, s svojimi uspehi dala močan navdih mladim rodovom Slovencev, tako športnikom, ki se bodo tudi zaradi nje odločali za udejstvovanje v športu, pa tudi vsem drugim, ki so prek Tine Maze prepoznali pomen volje, vztrajnosti, ekipnega dela in znanja.