Predsednik republike sprejel katarskega ministra Ahmeda bin Jasima al Thanija

1Ljubljana, 3. 5. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel katarskega ministra za gospodarstvo in turizem Ahmeda bin Jasima al Thanija, ki se mudi na v Sloveniji na prvem zasedanju skupne komisije za gospodarsko in tehnično sodelovanje med Slovenijo in Katarjem. Katarskega ministra na obisku spremlja veččlanska gospodarska delegacija.

Predsednik Pahor in katarski minister al Thani sta govorila predvsem o dvostranskih odnosih med državama s poudarkom na gospodarskem sodelovanju. Strinjala sta se, da so odnosi med državama prijateljski in brez odprtih vprašanj. Potrdila sta obojestranski interes za poglabljanje gospodarskega sodelovanja, tako na področju blagovne in storitvene menjave kot tudi investicijskih tokov. Katarski minister Ahmed bin Jasim al Thani je predstavil tudi načrte Katarja za nadaljnji razvoj in modernizacijo države. Ob tem je dejal, da Slovenija ponuja investicijsko bogato okolje, Katar pa zanimajo investicije v Sloveniji predvsem na področju turizma, zdravstva in izobraževanja.

Med Slovenijo in Katarjem je bilo sicer lani za 26,7 milijona evrov blagovne menjave, pri čemer je slovenski izvoz predstavljal 9,7 milijona evrov, uvoz iz Katarja pa 17 milijonov evrov. Sogovornika sta ocenila, da se obseg medsebojnega sodelovanja lahko še bistveno poveča. Zaradi izjemnih razvojnih načrtov Katarja v prihodnjih sedmih letih se poslovne priložnosti za slovenska podjetja kažejo na področju gradbeniških in inženirskih storitev, energetike, zelenih tehnologij, logistike in distribucije ter drugih.

Z namenom poglobitve vsestranskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Katarjem je predsednik republike povabil katarskega emirja, da ob priložnosti obišče Slovenijo.

Predsednik republike sprejel katarskega ministra Ahmeda bin Jasima al Thanija
Foto: Daniel Novaković