Anunciada Fernández de Córdova, veleposlanica Kraljevine Španije

Red za zasluge, vročitev 13. februarja 2014

Red za zasluge
za izjemen prispevek k poglabljanju vezi med Španijo in Slovenijo, posebej na področju kulturnega sodelovanja

Red za zasluge je predsednik republike Borut Pahor njeni ekscelenci Anunciadi Fernández de Córdova, veleposlanici Kraljevine Španije, vročil na slovesnosti 13. februarja 2014 v Predsedniški palači.

Predsednik republike Borut Pahor odlikoval Mikija Mustra in Anunciado Fernández de Córdova, veleposlanico Kraljevine Španije
Foto: Anže Malovrh/STA


Utemeljitev:

V času mandata njene ekscelence Anunciade Fernández de Córdova je zaradi veleposlaničinega izjemnega angažiranja prišlo do intenzivnih kulturnih izmenjav med Slovenijo in Španijo na različnih področjih. Pobudniki odlikovanja, člani Društva slovenskih pisateljev, so posebej poudarili literarne dialoge med Slovenijo in Španijo, ki so potekali od oktobra 2011 do maja 2013. Zbrani v knjigi, ostajajo dialogi med priznanimi slovenskimi in španskimi avtorji trajno pričevanje o izjemnem literarnem sodelovanju dveh kultur. Posebnega pomena so tudi španske nagrade za vrhunske špansko-slovenske prevajalske dosežke in za mlade prevajalce. Pobudnica teh nagrad je bila prav veleposlanica. Številne razstave vizualne umetnosti, vse od filma in arhitekture do dogodkov scenske, glasbene in literarne umetnosti v štirih letih veleposlaničinega mandata, so pomemben premik na področju kulturnega sodelovanja. Vsi dogodki so široko odmevali v strokovni in širši javnosti, kar dokazuje veliko zavzetost pobudnikov in organizatorjev ter domiselnost tematskih sklopov, ki so uspešno nagovarjali javnost s posrečenim prepletanjem starega z novim, tradicije z modernizmom ter urbanosti z naravo.

Veleposlanica je svoje poklicno poslanstvo razumela predvsem kot priložnost, da Sloveniji predstavi špansko kulturo, da ji ta ne bi bila “španska vas”, pač pa del slovenskega vsakdana. Hkrati je upoštevala, da je medsebojno razumevanje in poznavanje dvostranski proces, zato je spletanje kulturnih niti, česar se je strokovno in zavzeto lotila veleposlanica, približalo tudi slovensko ustvarjalnost Španiji. Kot svetovljanka, ki po službeni dolžnosti prehaja iz kulture v kulturo, izhaja iz prepričanja, da kultura ustvarja miroljubne, globoke in dolgotrajne medčloveške vezi, ki brišejo državne in druge meje in hkrati odpirajo vrata za sodelovanje na vseh drugih področjih, tudi za poslovneže in investitorje.

Rezultat njene vsestranske navzočnosti v slovenskem kulturnem prostoru sta tudi dve njeni knjigi, ki sta izšli v slovenskem prevodu, leta 2011 pa je njena ekscelenca Anunciada Fernández de Córdova sodelovala na slovenskih dnevih poezije in vina tudi kot uveljavljena španska pesnica.