Predsednik Pahor na uradni obisk v Švicarsko konfederacijo

Bern, 18. 9. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo na povabilo Uelija Maurerja, predsednika in finančnega ministra Švicarske konfederacije, 18. in 19. septembra 2019 na uradnem obisku v Švici. Obisk pomeni nadaljevanje političnega dialoga na najvišji ravni in potrjuje obojestranski interes za poglobitev sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama. V sklopu obiska bo v Zürichu pripravljena poslovna konferenca.

Predsednika Pahorja bo v Bernu, kjer bo potekal uradni del obiska, sprejel gostitelj, predsednik in finančni minister Švicarske konfederacije Maurer. Predsednik republike se bo srečal tudi s predsednico parlamenta Marino Corabbio Gusceti.

Glavne teme pogovorov predsednika Pahorja s švicarskimi sogovorniki bodo bilateralno in gospodarsko sodelovanje med državama ter odnosi med Švicarsko konfederacijo in Evropsko unijo. Pričakovani poudarki bodo šli regionalnim vsebinam, podnebnim spremembam, ekologiji ter znanosti in raziskavam. Sogovorniki bodo izmenjali stališča o aktualnih vprašanjih s področja mednarodne politike, vključno z razmerami na Zahodnem Balkanu.

Odnosi med državama so razvejani in intenzivni. Tokratni obisk bo priložnost za pregled možnosti nadaljnje krepitve političnega in gospodarskega sodelovanja med državama. Gospodarsko sodelovanje, zlasti blagovna menjava, se od leta 2013 izredno krepi. Leta 2018 je znašala 1,49 mrd EUR, kar pomeni povečanje 48,7% glede na leto pred tem.

Med temami pogovorov bodo tudi aktualne evropske teme. Švica ni članica Evropske unije, je pa njena trdna in zanesljiva partnerica. Evropska unija in Švicarska konfederacija sta podpisali več kot 20 pomembnih bilateralnih sporazumov, med drugim tudi schengenskega, in dodatno več kot sto drugih tehničnih sporazumov, ki Švici omogočajo sodelovanje na nekaterih področjih notranjega trga EU.

Slovenijo in Švico povezuje tudi skupni interes za stabilnost in varnost regije Zahodnega Balkana. Pogovori bodo priložnost za izmenjavo stališč o aktualnih mednarodnih vprašanjih.Predstavnike medijev, ki bi želeli spremljati uradni obisk predsednika Pahorja v Švici prosimo, da na elektronski naslov katja.kralj-tomsic@predsednik.si sporočite ime novinarja/novinarke, medij, funkcijo in kontakt za akreditacije (NUJNO elektronski naslov in številka mobilnega telefona) do ponedeljka, 16. septembra 2019, do 11. ure. Vse stroške poti novinarjev, ki bodo spremljali predsednika republike na tem obisku krijejo medijske hiše same.