SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Njegova ekscelenca predsednik Zvezne republike Nemčije Joachim Gauck

Red za izredne zasluge, vročitev 25. novembra 2014

Red za izredne zasluge
za zasluge pri krepitvi političnega dialoga in utrjevanju prijateljskih meddržavnih odnosov na bilateralni in multilateralni ravni med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo ter za vsestransko podporo demokratičnim in združevalnim procesom v Evropi

Predsednik Pahor je odlikoval nemškega predsednika Joachima Gaucka z redom za izredne zasluge, najvišjim odlikovanjem Republike Slovenije
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Utemeljitev:

Odlikovanje red za izredne zasluge je priznanje predsedniku Zvezne republike Nemčije Joachimu Gaucku za njegov prispevek h krepitvi političnega dialoga in utrjevanju prijateljskih odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo na dvostranski in večstranski ravni.

Republika Slovenija visoko ceni vlogo, ki jo je imela Zvezna republika Nemčija v procesu evropskega povezovanja, in iskreno spoštuje razumevanje Nemčije za prizadevanje slovenskega naroda za državno osamosvojitev in vključitev v evroatlantski krog demokratičnih držav. Red za izredne zasluge je priznanje in zahvala slovenske države za podporo pri uresničevanju suverenosti, blaginje, ugleda in napredka Slovenije, ki jo Zvezna republika Nemčije izkazuje v odnosu do Slovenije vse od časa slovenskega osamosvajanja. Podpora se danes nadaljuje v duhu skupne izjave o poglobljenem sodelovanju med obema državama. S svojim obiskom v Sloveniji daje predsednik Joachim Gauck prijateljskemu in partnerskemu sodelovanju še dodatno veljavo.

Republika Slovenija visoko ceni tudi zavzeta in neutrudna prizadevanja predsednika Joachima Gaucka za uveljavljanje enakopravnosti ter zaščite svobode in pravic vseh državljanov Evropske unije. Njegova prizadevanja utrjujejo demokratične procese v Evropi in evropsko združevanje, hkrati pa so pomemben prispevek k utrjevanju mednarodnega miru, varnosti in stabilnosti.