Mihael Verbič

Medalja za zasluge, vročitev 17. novembra 2014

Medalja za zasluge
za življenjsko delo kot športni delavec, organizator plesne rekreacije in tekmovanj, kot plesni funkcionar in tekmovalec

Predsednik republike Borut Pahor je Mihaelu Verbiču vročil odlikovanje medaljo za zasluge 17. novembra 2014 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Veliki dvorani Predsedniške palače vročil odlikovanje medaljo za zasluge Mihaelu Verbiču za življenjsko delo kot športnemu delavcu, organizatorju plesne rekreacije in tekmovanj, kot plesnemu funkcionarju in tekmovalcu.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Mihael Verbič je svojo pot aktivnega športnega plesalca začel leta 1952 pri mojstru Adolfu Jenku, končal pa jo je kot jugoslovanski državni podprvak v standardnih plesih oktobra 1957. A je ples ostal njegovo življenje, njegova ljubezen in strast. Neumorno je deloval v Plesni zvezi Slovenije in kot plesni delavec in funkcionar širil svoje veselje do plesa, plesno znanje in kulturo med Slovenci. Skoraj deset let je bil sekretar Plesne zveze Slovenije, postal njen predsednik, deloval v mednarodnih plesnih organizacijah. Bil je tudi član predsedstva Svetovne plesne zveze, prek katere je na področju plesa uspešno brisal politično delitev Evrope na Zahod in Vzhod. Postal je prvi organizator mednarodnih plesnih tekmovanj Evropa pleše v Sloveniji, tekmovanj, ki so svoj naziv pri svetovni plesni zvezi pridobila prav po zaslugi plesnega zanesenjaka Mihaela Verbiča.

Danes je Mihael Verbič častni predsednik Ljubljanskega plesnega kluba, ki ga je dolga leta vodil kot predsednik. Začetki kluba segajo v obdobje Ljubljanskega plesnega krožka, ustanovljenega leta 1952 pod vodstvom Adolfa Jenka, nestorja družabnega in športnega plesa v Sloveniji. Kot veliki plesni navdušenci, ki ples povezujejo tudi z družabnostjo, rekreacijo, vitalnostjo, so ob štirideseti obletnici klub ponovno oživili in odprli prostor za utrjevanje plesne kulture tudi starejši generaciji.

Ples ni le umetnost giba, ni le zibanje po ritmu, niti ni le rekreacija, ve povedati Mihael Verbič. Je vse to in več. Je harmonija telesa in duha, umetnosti in čustvovanj, druženja in izražanja, je življenjska energija. V tem duhu je Mihael Verbič tudi deloval in deluje še danes. Tudi zaradi njega je Slovenija prava mala velesila na področju plesa. Za ples je navdušil mnoge generacije, odpiral priložnosti za uveljavitev številnim mladim ambicioznim tekmovalnim plesalcem, učil učitelje in odstiral nove plesne horizonte plešoči Sloveniji.

Mihaelu Verbiču so za njegovo predano delo priznanje izrekla tudi stanovska združenja. Prejel je priznanje za življenjsko delo, ki mu ga je podelila Plesna zveza Slovenije, in Jenkovo priznanje, ki ga je prejel od Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev.