SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor z mladimi v Mariboru: "Bodite odprti, glejte z odprtimi očmi. Možnosti so, samo treba jih je videti."

Maribor, 21. 5. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Mariboru udeležil slavnostne akademije ob 50-letnici Študentskih domov Univerze v Mariboru, kjer je imel slavnostni nagovor. Ob obisku v Mariboru je predsednik Pahor obiskal tudi Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor, ki je danes dobila nove učilnice in z dijaki spregovoril o njihovi prihodnosti in prihodnosti Slovenije.

Predsednik republike z dijaki Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor
Foto: Stanko Gruden / STA

V slavnostnem nagovoru ob 50-letnici Študentskih domov Univerze v Mariboru je predsednik republike v svojem imenu in v imenu države čestital vodstvu študentskih domov za visok jubilej. "Čestitke za ves trud in prizadevanja, da ustvarjate okolje, ki mladim omogoča, da poleg znanja pridobivajo tudi življenjske izkušnje in se oblikujejo v osebnosti. Da lahko neobremenjeno študirajo in iščejo odgovore na vprašanja o njihovi prihodnosti", je dejal predsednik ter izpostavil več kot uspešna prizadevanja direktorice Lidije Divjak Mirnik in vseh zaposlenih za vzdrževanje tako visokega bivalnega statusa. V govoru je predsednik Pahor poudaril, da je za razvoj modernega študentskega kampusa in ustvarjanje ustreznih pogojev za študij pomembna usklajenost razvojne strategije Univerze v Mariboru in študentskih domov: "Maribor je univerzitetno mesto in želim si, da s svojimi prizadevanji še naprej podpirate ustvarjalnost, ambicioznost in radovednost mladih", je zaključil predsednik republike.

Predsednik republike na slavnostni akademiji ob 50-letnici Študentskih domov Univerze v Mariboru
Foto: Stanko Gruden / STA

Na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor je danes potekala slavnostna otvoritev novih delavnic praktičnega pouka, kjer so prostor dobili vsi programi za katere na šoli izobražujejo. Ob tej priložnosti je predsednik republike prisluhnil razmišljanju tamkajšnjih dijakov o prihodnosti. Dijake so zanimale izkušnje predsednika republike iz srednješolskih in študijskih dni, pogovor pa je tekel tudi o visoki brezposelnosti mladih, študiju v tujini in šolninah. Polono je zanimalo kako predsednik republike gleda na prihodnost Slovenije, predvsem, če je še upanje za mlade. Predsednik Pahor je izpostavil, da se srečuje z različnimi poklicnimi, generacijskimi in socialnimi skupinami, ki so v svojem pogledu do svetle prihodnosti Slovenije skeptični. "A vedno in povsod me navdihnejo mladi ljudje. Vi ste tista generacija, ki izstopa in bo podrla nasipe malodušja", je dejal predsednik. V nadaljevanju pogovora je poudaril, da naj dijaki pri izbiri študija ali poklica sledijo svojim sanjam: "Upajte si sanjati. Le tako boste lahko dosegli izjemne uspehe na področju vašega dela. Naj vas vodi srce in naj vaša motivacija ne bo le finančne narave." Predsednik se je dotaknil tudi vpliva informacijske tehnologije na naša življenja: "V času študija ne boste osvojili znanj za celo življenje. Danes ni več pomembno učenje dejstev, temveč razumevanje in uporaba informacij. Vam se bodo v prihodnje odprle povsem nove priložnosti, o katerih lahko moja generacija danes le sanja. Bodite odprti, glejte z odprtimi očmi. Možnosti so, samo treba jih je videt. Vi boste svoje službe ustvarjali sami in želim si, da bo Slovenija na vaše uspehe ponosna", je pogovor z dijaki zaključil predsednik republike.