SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Intervju predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za The Times "Instagramski predsednik daje novo upanje za svetovni mir"

Ljubljana, 18. 3. 2017 | intervjuji

Instagramming president offers new hope for world peace
Bruno Waterfield, The Times
http://www.thetimes.co.uk/article/instagramming-slovenian-president-outlines-plans-for-world-peace-kvmzhmtf3

Delovni prevod
Op. Ni bilo pivo, bil je Red bull.

Zaradi poziranja na družbenih medijih je Borut Pahor znan kot predsednik Barbika.

Borut Pahor, ki mu dva milijona Slovencev zaradi poziranja na družbenih medijih pravi »predsednik Barbika«, želi svoj odnos s predsednikom Trumpom in predsednikom Putinom izkoristiti za zgladitev nesoglasij med zahodom in Rusijo.

Slovenski predsednik je bil novembra na državnem obisku v Iranu, ko je zazvonil telefon. Na drugi strani je bil gospod Trump. Dva dni prej je predsednik govoril s Thereso May, dva meseca predtem pa sta ga po telefonu klicala Angela Merkel ali François Hollande.

Gospod Pahor je v prednosti pred nemško kanclerko in francoskim predsednikom: tako kot predsednik ZDA je z odprtimi rokami sprejel svet družbenih medijev, poleg tega pa je Melania Trump, ameriška prva dama, nekdanja manekenka iz Slovenije.

Med srkanjem piva v svoji pisarni je gospod Pahor, 53, politik z več kot 25 let izkušenj, ki je bil nekaj časa tudi socialdemokratski premier svoje države, za Times povedal, da sta se z gospodom Trumpom ujela »morda tudi zato, ker je prva dama iz Slovenije«.

»Imela sva dolg, zelo prijeten pogovor,« je povedal. »Ameriški predsednik bi lahko govoril z mano minuto ali dve, to bi bilo politično korektno, vendar ne, vzel si je čas. Nato je zelo prijazno podal telefon prvi dami. Poklepetala sva v slovenščini.«

To ni bil le klepet. Gospod Pahor, ki je v tesnem osebnem odnosu z gospodom Putinom, je gospoda Trumpa povabil v Ljubljano, da bi na srečanju na vrhu razpravljali o odnosu Rusije z zahodom.

Povabilo je bilo toplo sprejeto in sledi precedensu, ki ga je Slovenija postavila z gostovanjem srečanja na vrhu leta 2001, ko se je z gospodom Putinom srečal George W. Bush in potem povedal: »Zdel se mi je zelo neposreden in vreden zaupanja. Lahko sem začutil njegovo dušo.«

Gospod Pahor se je z gospodom Putinom srečal petkrat in je prejšnji mesec odigral ključno vlogo v posredniški diplomaciji med Berlinom, Moskvo in Kijevom, ko se je trudil doseči dogovor glede določb sporazuma Minsk 2 med Rusijo, zahodom in Ukrajino.

Gospod Pahor, ki je proameriško naravnan in goreč podpornik EU, je nenavaden evropski voditelj, saj kljub temu, da močno nasprotuje ruski politiki glede Ukrajine in vmešavanju v zahodni Balkan, noče reči nič slabega o gospodu Putinu. »Nikoli me ni izdal,« pravi. »Ne vidim nobenega razloga, da bi ga označil za slabega človeka.

Bilo bi skrajno krivično od mene, če bi rekel kaj slabega samo za boljšo podobo na zahodu. Ne, moje osebne izkušnje so dobre. Razumem pa, da izkušnje drugih niso takšne.«

Zaradi pred kratkim vzpostavljenega odnosa z gospodom Trumpom in svojega utrjenega »osebnega zaupanja« z ruskim voditeljem, ki je bil julija pri njem v Sloveniji na neuradnem obisku kljub sankcijam med Evropsko unijo in Rusijo, je gospod Pahor prepričan, da lahko doseže dogovor.

Ima še druge odlike, zaradi katerih utegne biti idealno kvalificiran, da zbliža ameriškega in ruskega voditelja. Tako kot gospod Putin je gospod Pahor poziral za fotografije slečen do pasu. Poleg tega mu z gospodom Trumpom ni skupna samo narodnostna vez z njegovo ženo, pač pa tudi ljubezen do izpostavljenosti na družbenih omrežjih, kakršne bi se večina državnih voditeljev ustrašila.

Gospod Pahor slovi kot prvi instagramski predsednik na svetu in objavlja fotografije s podpisi, ki ne razkrivajo samo njegovega telesa in tetoviranega delfinčka, ampak tudi njegova zasebna čustva.

Tega se je domislil njegov sin Lukas, 19, in oznaka #Boruting je postala priljubljena med Slovenci, ki njegove fotografije posnemajo ali parodirajo, navadno obzirno. »Ljudem to očitno ugaja. Všeč jim je, kadar sem na fotografiji šibek ali močan. Radi me vidijo kot človeka,« je povedal.

»Vsakršno komuniciranje je boljše od nobenega, Instagram, Twitter, Snapchat, tisk, televizija, radio, vendar se nič, prav nič ne more primerjati s stiskom roke in pogovorom s človekom iz oči v oči. Tega nič ne more nadomestiti.«

Kot eden zadnjih politikov EU, ki izrekajo podporo za »Združene države Evrope«, je gospod Pahor zgrožen nad brexitom. Nekdanja britanska premierja Tony Blair in David Cameron sta njegova prijatelja in zdi se mu, da je gospe May izjemno neprijetno.

»Včasih v [njenih] očeh vidim, da se nadvse trudi, toda bog pomagaj, res bi rada, da bi bilo drugače,« je povedal. »Ne bi hotel biti na njenem mestu. Ni glasovala ne in zdaj je v položaju, ko se mora truditi po najboljših močeh, kar je gotovo zelo težko.«