Osrednja slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

Ljubljana, 9. 11. 2018 | napovednik

Jutri, v petek, 9. novembra 2018, bo pri kostnici žrtev I. svetovne vojne na pokopališču Žale v Ljubljani, ob 12. uri potekala osrednja slovenska slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se bo v nedeljo na povabilo predsednika Francoske republike Emmanuela Macrona udeležil tudi svetovne slovesnosti ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne v Parizu.

9. septembra 2014 je bila na istem mestu državna komemoracija v spomin žrtvam ob 100. obletnici pričetka I. svetovne vojne; z njo smo na Slovenskem pričeli s številnimi obeleževanji kolektivnega spominjanja in zavedanja o tem, da je imela I. svetovna vojna trajne posledice na tragedije vojn in pomena zavzemanja za trajni mir. Zbrane bo jutri nagovorila tudi dr. Petra Svoljšak, podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic I. svetovne vojne in predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa - ZRC SAZU.

V slovesnosti bodo sodelovali: 
    • okester Evropskega kariernega centra za mladeTriple Bridge in sopranistka Zala Hodnik pod vodstvom dirgentke Žive Ploj Peršuh. Letos julija so z umetniškim dogodkom Generacija '99 počastili 100. obletnico konca prve svetovne vojne ter spomnili na številne mlade, ki so s svojimi srci in telesi tkali vojni mozaik, ki še zdaleč ni pozabljen. 
    • Lena Kurat, dvanajstletna glasbenica, članica Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra, bo prebrala Zavezo za mir, ki jo je letos avgusta v Kobaridu podpisalo 11 mladih iz 11ih držav v okviru glasbenega projekta "Bobni miru". Koncert je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, predsednika Italijanske republike Sergia Matterelle in Evropskega parlamenta. 
    • skozi slovesnost bo zbrane popeljala dramska igralka Alida Bevk z odlomki iz Cankarjevega dela Očiščenje in pomlajenje. 
    • Garda Slovenske vojske in  Orkester Slovenske policije.


Medije prosimo, da so na lokaciji slovesnosti vsaj 15 min pred začetkom osrednje slovesnosti.


LOKACIJA: Kostnica žrtev I. svetovne vojne na pokopališču Žale v Ljubljani