Predsednik Pahor sprejel vodstvi Mednarodnega PEN in Slovenskega centra PEN

Ljubljana, 6. 5. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači sprejel vodstvi Mednarodnega PEN in Slovenskega centra PEN. Sprejema so se udeležili predsednik Mednarodnega PEN, John Ralston Saul, ki je častni gost 47. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu, sekretar Mednarodnega PEN Hori Takeaki, ukrajinski pisatelj Andrei Kurkov ter predsednik Odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN s sedežem v Ljubljani Tone Peršak, in sekretar Odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN in dolgoletni predsednik odbora Edvard Kovač.

Predsednik Pahor sprejel vodstvi Mednarodnega PEN in Slovenskega centra PEN
Foto: Nebojša Tejič


Letošnjega 47. mednarodnega srečanja pisateljev, ki se bo uradno začelo jutri, v četrtek, 7. maja, se bo udeležilo okoli petdeset literatov iz Slovenije in tujine, ki bodo razpravljali o prispevku kulture in literature k boljši družbi. Tudi v okviru festivala z naslovom "Obrazi miru" bodo pisatelji iz Slovenije in tujine razpravljali o miru ter poskušali odpreti širši prostor za govor o miru v družbi. Udeleženci bodo tako govorili o vidnih in nevidnih vojnah ter se posvetili tudi vprašanjem o načinih vzgoje in ozaveščanja o vrednoti miru za vse generacije.

Predsednik Pahor je ob današnjem srečanju dejal, da je vrednoto miru potrebno spoštovati in si nenehoma aktivno prizadevati za prijateljstvo, sodelovanje in solidarnost. Mir ni samoumeven, je poudaril predsednik Pahor, ampak je neprecenljiva temeljna vrednota, ki jo je treba spoštovati in skrbeti, da ne bi bila ponovno ogrožena.

Ob koncu se je predsednik Pahor zahvalil vsem prisotnim za njihov prispevek k razpravi o sobivanju v toleranci, spoštovanju različnosti kultur ter narodov.