SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike pisal pismo pogajalkam in pogajalcem parlamentarnih strank

Ljubljana, 18. 12. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes pisal pismo pogajalkam in pogajalcem parlamentarnih strank o nadaljevanju aktivnosti za pravočasno uveljavitev ustavne odločbe glede potrebnih sprememb volilnega sistema.

Besedilo pisma predsednika republike objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovani,

na tradicionalnem srečanju štirih predsednikov 11. decembra letos smo se pogovarjali o nadaljevanju pogajanj parlamentarnih strank o uveljavitvi ustavne odločbe glede volilnega sistema. Ocenili smo, da si je smiselno še naprej skupno prizadevati za uspeh pogajanj.

V tem smislu predlagam, da vodje poslanskih skupin, ki podpirajo predlog ukinitve volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu, uskladijo končno besedilo novele Zakona o volitvah v Državni zbor in začnejo z zbiranjem podpisov poslank in poslancev. Vljudno prosim, da me do konca januarja 2020 obvestijo o ugotovljeni podpori.

V mesecu januarju naj bi bilo tudi jasno, kakšen je načelni dogovor glede spremembe meja volilnih okrajev. V tem smislu se bodo na delovnem sestanku z ministrom za javno upravo sestali vodje tistih poslanskih skupin, ki podpirajo uveljavitev odločbe Ustavnega sodišča po tej poti.

V kolikor bi kdorkoli od vas presodil, da je potreben sklic 8. kroga pogajanj pogajalcev vseh parlamentarnih strank, naj me prosim o tem obvesti.

V upanju na pravočasno uveljavitev odločbe Ustavnega sodišča se vam iskreno zahvaljujem za dosedanje skupno delo in vašo pripravljenost, da ga uspešno končamo.


Borut Pahor
Predsednik Republike Slovenije