Črna gora si zasluži naslednji korak k evroatlantskim integracijam

Ljubljana, 26. 10. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Vlade Črne gore Mila Đukanovića, ki se mudi na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Slovenski predsednik Pahor in črnogorski premier Đukanović sta v pogovoru največ pozornosti posvetila evroatlantski integraciji Črne gore in splošno razmeram v regiji Zahodnega Balkana. Pohvalila sta bilateralno sodelovanje in potenciale na področju gospodarskega in razvojnega sodelovanja med državama ter potrdila, da imata državi tradicionalno dobre odnose, brez odprtih političnih vprašanj.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo predvsem nad okrepljenim gospodarskim sodelovanjem in izrazila pričakovanje, da se bo to dodatno okrepilo, predvsem na področjih energetike, turizma in kmetijstva.

Predsednik Pahor je izrekel priznanje črnogorskemu premierju za hitro napredovanje Črne gore v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo ter uspešno sprejete reforme. Dejal je, da Črna gora dokazuje, da širitveni proces ni zamrl in izrazil prepričanje, da bo Poročilo o napredku ugodno. Prav tako je izrekel pričakovanje, da bo Črna gora v začetku decembra prejela poziv za članstvo v zvezi NATO.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predsednika Vlade Črne gore Mila Đukanovića, ki se mudi na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.
Foto: STA

V okviru aktualnih mednarodnih tem sta predsednik in premier v pogovorih dala velik poudarek begunski problematiki v regiji, pri čemer je predsednik republike Pahor izpostavil, da je ključno spoštovanje zavez včerajšnjega mini vrha EU in Balkana, katerega pobudnica je bila ravno Slovenija. Po mnenju predsednika Pahorja države v regiji pri soočanju z begunsko krizo ne smejo ostati prepuščene same sebi, saj gre za izzive, ki jih je moč nasloviti zgolj skupaj.
Beseda je tekla tudi o regionalnem sodelovanju, kjer je bila še posebej izpostavljena podpora Brdo Brijuni Process.