Jože Ciuha

Srebrni red za zasluge, vročitev 11. junija 2015

Srebrni red za zasluge
za izjemen prispevek k podobi slovenske umetnosti druge polovice 20. stoletja in njeni prepoznavnosti v mednarodnem prostoru

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je s srebrnim redom za zasluge posmrtno odlikoval Jožeta Ciuho. Odlikovanje sta v imenu nedavno preminulega umetnika prevzela soproga gospoda Ciuhe, Radmila Ciuha in njegov sin Peter.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je s srebrnim redom za zasluge posthumno odlikoval Jožeta Ciuho za izjemen prispevek k podobi slovenske umetnosti druge polovice 20. stoletja in njeni prepoznavnosti v mednarodnem prostoru. Odlikovanje je po nedavno umrlem umetniku prevzela soproga gospoda Ciuhe, gospa Radmila ter njegov sin Peter.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Jože Ciuha je eden najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih umetnikov z izjemnim opusom, s katerim je pomembno sooblikoval slovensko kulturno pokrajino 20. stoletja.

Njegov iščoči duh ga je že zelo mladega vodil v stičišča različnih civilizacij, kultur, tradicij in življenjskih filozofij, ki so trajno zaznamovale njegovo ustvarjanje. Na študijskih potovanjih je spoznaval tako bizantinske tradicije kot budistično filozofijo in duhovnost Daljnega vzhoda, srečeval se je s starimi indijanskimi in drugimi kulturami Južne Amerike, pa s severnjaškimi švedskimi obzorji ter ustvarjalno močjo Novega sveta in Mehike. Svetovljan velikega formata se je sčasoma zasidral med Ljubljano, Parizom in dalmatinskim otokom Šipan.

Jože Ciuha je preživel le malo dni brez slikarskega čopiča. Sedem desetletij se je garaško predajal ustvarjalnemu duhu in risal podobe sveta v lastnem prepoznavnem rokopisu, s figurami in simboli v akvarelih, olju, risbi, grafiki, tapiseriji, mozaiku, steklu, akrilu in pleksiju. Ukvarjal se je tudi s scenografijo, kostumografijo, likovno zasnovo lutk, zelo rad je ilustriral knjige. Enako vešč kot s čopičem je bil z besedo. Svoja popotovanja in premišljevanja je opisal v več knjigah. Uspešno se je uveljavil tudi kot likovni pedagog doma in v tujini.
Kot človek svobodnega duha je samostojno vstopal v sodobne tokove likovnega ustvarjanja in vztrajal na lastni slikarski poti. S svojimi dosežki je daleč presegal meje nacionalnega kulturnega prostora. Tudi tujina ceni njegove umetniške zaznave in je razstavljala dela slovenskega duhovnega velikana v najpomembnejših ustanovah sveta. Jože Ciuha je prejemnik številnih priznanj, med drugim je vitez lepih umetnosti Francije, član Ruske akademije umetnosti in avstrijski državni odlikovanec.
Jože Ciuha je bil ponosen tudi na svoje partizansko obdobje. Potem ko je kot prisilni mobiliziranec prebegnil k zaveznikom, se je vrnil v domovino kot borec prekomorske brigade. On je tisti mladi partizanski kulturnik, ki je maja 1945 po radiu napovedal prihod partizanov v osvobojeno Ljubljano.