Predsednik Pahor in jordanski kralj Abdulah II skupaj o nujnosti politične rešitve krize v regiji

Ljubljana, 4. 12. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes začel uradni obisk v Hašemitski kraljevini Jordaniji, kjer ga spremljajo minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in številni predstavniki slovenskih podjetij. 

Predsednik Pahor je včeraj obiskal begunski center Za'atari in se podrobneje seznanil z organizacijo namestitve, zdravstvene oskrbe, šolanja otrok in obiskal tamkajšnji mladinski center. Predstavniki vodstva centra Za'atari so predsedniku Pahorju predstavili uspehe, opozorili pa tudi na težave, s katerimi se soočajo, ko center dosega in mestoma presega maksimalne kapacitete sprejema beguncev. 

Predsednik Pahor je uradni obisk v Jordaniji začel s srečanjem s kraljem Hašemitske kraljevine Jordanije Abdulahom II ibn Al Husseinom. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta predsednik Pahor in kralj Abdulah II ocenila, da Slovenija in Jordanija gojita dobre prijateljske odnose, vzdržujeta redne politične stike, odsotnost rezidenčnih diplomatskih predstavništev pa uspešno kompenzirata aktivna častna konzula. V pogovoru sta posebej poudarila, da je spodbujanje gospodarskega razvoja ključno za doseganje konkurenčnosti, in da si bosta obe državi prizadevali za vzpostavitev poslovnega okolja, ki bo zanimivo za investitorje. Zavzela sta se za okrepitev gospodarskega sodelovanja in tesnejši politični dialog tako bilateralno kot v okviru multilateralnih organizacij. 

Predsednik Pahor in kralj Abdulah II sta spregovorila tudi o razmerah v mednarodnem okolju. Slovenski predsednik je poudaril, da je Jordanija faktor stabilnosti v regiji in posebej pomembna zaradi svoje zavezanosti k dialogu in reševanju problemov po mirni poti. Posebej je izpostavil skrb za sirske begunce in dejal, da je lahko Jordaniji v ponos, da s tolikšnim občutkom in skrbnostjo gostijo begunce, ki trenutno predstavljajo že več kot petino vsega prebivalstva  v Jordaniji. Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila tudi drugih mednarodnih tem in se zavzela za sodelovanje pri soočanju z globalnimi varnostnimi izzivi, kakršna sta terorizem in radikalizem. Predsednik Pahor je opozoril na pomanjkanje zaupanja v mednarodnih odnosih, ki po njegovi oceni onemogoča mirno reševanje sporov in politiko miru v regiji, zato prihajajo do izraza pobude, ki menijo, da so rešitve sporov mogoče z vojaškimi sredstvi. Predsednik Pahor je kralja Abdulaha II povabil k sodelovanju kot gosta v procesu Brdo Brijuni.

Slovenski predsednik se je v nadaljevanju obiska srečal še s predsednikom senata Hašemitske kraljevine Jordanije Faisalom Akefom El-Fayezom in s predsednikom predstavniškega doma jordanskega parlamenta Atefom Yousifom Tarawnehom, s katerima je govoril predvsem o begunski krizi in razmerah v sosednjih Siriji in Iraku. Predstavniki Senata in Predstavniškega doma so opozorili na neizpolnjevanje obljub mednarodne skupnosti glede finančne pomoči Jordaniji za oskrbo številnih iraških in sirijskih beguncev.

V pogovoru s predsednikom vlade Hašemitske kraljevine Jordanije dr. Hanijem Al Mulkijem je predsednik Pahor poudaril, da je Jordanija steber stabilnosti v nemirni regiji in pomeni konstruktivni dejavnik v reševanju regionalnih sporov. Zaradi aktivne in izrazito pozitivne vloge v promoviranju zmernega islama ter v boju proti radikalizaciji, zlasti mladih, je Jordanija pomemben partner mednarodne skupnosti, je dejal. Posebno pomemben pa je njen prispevek v boju proti vsem oblikam terorizma, je še poudaril predsednik Pahor in nadaljeval, da gre za varnostni izziv, ki ga lahko naslovimo le skupaj. Predsednik vlade Al Mulki je dodal, da je srž konfliktov v regiji Bližnjega vzhoda v palestinsko-izraelskem sporu, kjer je mirovni proces povsem zastal, brez njega pa mir ne bo mogoč. Obe delegaciji sta se zavezali k okrepitvi gospodarskega sodelovanja, saj sta ocenili, da je še dovolj neizkoriščenih potencialov in ob tem kot odlično osnovo navedli povezanost pristanišč Koper in Akkaba.

Predsednik republike je dopoldne obiskal Poslovno cono King Hussein ter njen podjetniški pospeševalnik, kjer so mu mladi podjetniki predstavili svoje inovativne zamisli in produkte. 

Predsednik Pahor je popoldne na slovensko-jordanski poslovni konferenci na Amanski trgovinski zbornici nagovoril slovenske in jordanske poslovneže. Ob predsedniku sta na poslovni konferenci nastopila tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in državna sekretarka ministrstva za gospodarski razvoj Eva Štravs Podlogar. 

Predsednik Pahor in jordanski kralj Abdulah II
Foto: Daniel Novaković